Kookboek Mugaritz

Natuurlijke wetenschap van koken. Zo luidt de ondertitel van het kookboek Mugaritz van het gelijknamige Spaanse restaurant dat tot ‘s werelds op twee-na-beste restaurant werd verkozen. Als je wilt begrijpen wat ze daarmee bedoelen, ga er dan maar even voor zitten.

In dit koffietafelkookboek wordt uitgebreid stil gestaan bij de filosofie van chef-kok Adoni Luis Aduriz. Als een vroege leerling van Ferran Adria (El Bulli) werkt hij op vergelijkbare wijze. Eetbare stenen, luchtbellen, groenten in ongebluste kalk. Achter alles zit een idee, een filosofie als je wilt. 
 

De Mugaritz-filosofie
Het kookboek vertelt het verhaal van het ontstaan van het restaurant  Mugaritz in 1998. Midden in de bossen, waar alleen de mugaritz-eik voorkomt, was er in die eerste tijd nauwelijks aanloop. Van pure verveling doken de koks het bos in. En ontdekten eetbare planten. En belangrijker, ze ontdekten dat inspiratie op de gekste plekken te vinden is. Want hoe bedenk je anders om eetbare stenen te maken? En hoe kan je er anders de eerste 90 pagina’s van het kookboek mee vullen?
Ik vind de verhalen inspirerend. Hoewel de taal soms wat wollig is. Maar nodig om beeld en sfeer te scheppen. Geen kookboek om even in te bladeren, maar om eens goed voor te gaan zitten.

De recepten
Als je één ding van tevoren weet, is dat het thuis nakoken van gerechten een driesterren restaurant geen sinecure zal zijn. Temperatuurbeheersing, kennis van technieken, professionele apparatuur, ingrediënten die niet eenvoudig te verkrijgen zijn, het belet de gemiddelde thuiskok in diens pogingen. Maar als je de eerste 90 pagina’s goed begrepen hebt, weet je dat het daar niet om draait. Lees de recepten en laat je inspireren.

Goede kanshebber voor de titel Kookboek van het Jaar, categorie chefsboeken als je het mij vraagt.

.

boek: Mugaritz van  Adoni Luis Aduriz [uitgeverij Kosmos, isbn: 9789021552477] – Meer culi boeken vind je in de rubriek kookboeken.

-

Lees ook:De culinaire ervaring van 2012 – Edith ontmoet Adoni Luis Aduriz
Lees ook:Terugblik IV – de koken.blog culinaire ervaring van 2012
Lees ook:Binnenkort ook insecten op jouw bordje?
Lees ook:Mooi bakken
Lees ook:Het Rustige Restjes Restaurant in Wageningen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kookboek Mugaritz

  1. Pingback: Verkiezingsstrijd: kookboek van het jaar nominaties 2012 | Koken

  2. Pingback: De culinaire ervaring van 2012 – Edith ontmoet Adoni Luis Aduriz | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>