De Joodse keuken

Sommige namen moet je als beetje foodie (leren) kennen. En dan bedoel ik niet mensen als Jamie Oliver of Gordon Ramsay, maar bijvoorbeeld Claudia Roden. Zij is niet de enige naam, maar laten we het even bij haar houden.

Afgelopen week werd haar kookboek uit 1996 De joodse keuken in een geheel herziene versie opnieuw uitgebracht. En dat is een mooie reden om jullie eens met deze culischrijfsters kennis te laten maken.
 

Wie is Claudia Roden?
Claudia Roden werd geboren in Egypte en heeft inmiddels de respectabele leeftijd van 75 jaar bereikt (of zal dat later dit jaar doen). Na de Suezcrisis in 1956 moest haar (Joodse) familie het land verlaten. Claudia Roden kwam in Londen terecht, in een tijd dat koken en eten daar helemaal geen prioriteit waren. Ook waren de haar vele bekende ingrediënten uit het Midden-Oosten daar nog niet verkrijgbaar. En zo begon zij alles wat ze wist op te schrijven en te reizen door de landen rondom de Middellandse Zee om van alles te leren over de (verschillen en gelijkenissen) in culinaire gewoonten.

De joodse keuken
Ook het kookboek De joodse keuken is ontstaan doordat ze op haar vele reizen op zoek ging naar joden en hun naar hun favoriete recepten vroeg. Het boek is met 600 pagina’s, 800 recepten en heel veel informatie kloek. Maar een must! Maar ‘de’ joodse keuken bestaat dit wel? Zelf zegt ze in het kookboek en ook hier heel kort dat deze wel bestaat.
Via haar eigen herinneringen en levensgeschiedenis lees je in één ruk doorleest naar de algemene culinaire geschiedenis van de joden. En je blijft nog wel even lezen en leren over gerechten en hun herkomst. Zoals bij dit recept voor Rijst met tuinbonen en dille staat uitgelegd waarom joden met Pesach vaak tuinbonen eten (lees maar).

Volledig? Dat is onmogelijk, maar het is wel het standaardwerk, de bijbel zo je wilt, over alle verschillende uitingen van de joodse keuken, van India tot New York en alles daartussen. Dit prachtboek ligt voorlopig nog wel even naast mijn bed.

Boek: Claudia Roden – De joodse keuken – Fontaine – isbn: 9789059563360
9789059563360

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Rijst met tuinbonen en dille
Lees ook:Claudia Roden – De smaken van Spanje
Lees ook:Claudia Roden wint Johannes van Damprijs
Lees ook:Lekker joods – het kookboek
Lees ook:Tentoonstelling Lekker joods: Een wereld op tafel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De Joodse keuken

  1. Pingback: Claudia Roden wint Johannes van Damprijs | Koken

  2. Pingback: Tentoonstelling Lekker joods: Een wereld op tafel | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>