Lekker joods – het kookboek

Eerder schreven we al over de tentoonstelling. Maar als je – net als ik – vreest dat het toch lastig gaat worden om deze te bezichtigen, dan heb ik goed nieuws. Er is ook een kookboek. Lekker joods vertelt het verhaal over de Nederlands-joodse keuken en hoe deze ontstaan is.

Interessante leesvoor voor foodies, aangezien we een paar bijzondere gerechten uit deze keuken te danken hebben.

Maar hoe eten joden?
 

Met een uitleg daarover begint Lekker joods. De joodse spijswetten zijn vooral gebaseerd op de eerste twee hoofdstukken uit de bijbel, maar later ook op verschillende momenten aangevuld. Koosjer, zo noemen de joden het eten dat volgens deze wetten goedgekeurd is. Een belangrijke regel is dat vlees en melkproducten niet gecombineerd mogen worden. Dus geen lekker roomsausje bij je varkenshaas. Oh, maar varkensvlees mag ook niet. Dat niet mogen combineren heeft overigens nog een verstrekkend gevolg: er zijn twee sets pannen nodig, zodat je menging echt kunt voorkomen.

Goed, dat waren een paar regels, leuker is het om te focussen op wat wél gegeten mag worden. En aangezien eten een belangrijke rol speelt in het joodse leven, is dat geen probleem. En daarnaast, er zijn nog maar weinig joden in Nederland die zich strikt aan alle regels houden.

Geschiedenis
Met de komst van de eerste Portugese joden, aan het einde van de 16e eeuw, leren wij in Nederland nieuwe gerechten kennen. Kibbeling en de bolus bijvoorbeeld. Frituren in olie werd gezien als iets typisch joods, al is het moeilijk te bewijzen dat de joden de eersten waren die deze gerechten in Nederland introduceerden. Zeker omdat het niet de gewoonte was om alledaagse dingen, zoals eten en drinken, op schrift te zetten. Maar de argumenten in Lekker joods zijn overtuigend.

Lezen maakt hongerig
Lekker joodsis tweeledig. Enerzijds leer je van over de geschiedenis van de joodse keuken in Nederland en de wisselwerking met de Nederlandse keuken die plaats vond. Daarnaast staan er tal van recepten in van Jonah Freud, eigenaresse van de Kookboekhandel in Amsterdam en uitgeefster van dit kookboek. En daarmee wordt dit een fijne must have voor iedereen die geïnteresseerd is in lekker eten!

boek: Lekker joods van het Joods Historisch Museum [uitgeverij: De kookboekhandel, isbn: 9789080568402] – meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Tentoonstelling Lekker joods: Een wereld op tafel
Lees ook:De Joodse keuken
Lees ook:Kate Moss komt met eigen kookboek
Lees ook:Claudia Roden wint Johannes van Damprijs
Lees ook:Nederlanders kritisch over veetransporten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>