Tentoonstelling Lekker joods: Een wereld op tafel

Van kippensoep tot matzes, van kugel met peren tot gefiltefisj: joodse gerechten worden in de hele wereld gegeten. Door de wisselwerking met allerlei culturen – ook de onze! – is deze keuken heel divers. Het Joods Historisch Museum presenteert vanaf vandaag voor het eerst in Nederland een tentoonstelling over dit onderwerp: Lekker joods: Een wereld op tafel. Centraal staat een van de belangrijkste aspecten van het joodse leven: eten.

Kortom, een expositie waar de bezoeker de joodse keuken kan proeven, ontdekken en beleven. En welke foodie is nu niet nieuwsgierig naar de invloed van de joodse keuken op de onze? Want die is er! 
  

Bolus en pom
De joodse spijswetten ende diaspora zijn van oudsher bepalend voor de joods-culinaire cultuur. De voorschriften roepen vragen op: Waarom gaan melk en vlees niet samen? Hoe zit het nou precies met de rituele slacht en waarom mag er op zaterdag niet gekookt worden? Op deze vragen en verwante thema’s, zoals de joodse wortels van de Zeeuwse bolus, de New Yorkse bagel en de Surinaamse pom, krijgen bezoekers van het museum antwoord.

Bugchecker?
De expositie is een ontdekkingstocht door de joodse keuken, met eten als drager van geschiedenis, traditie, feest en rituelen. Belangrijke gerechten en ingrediënten komen aan bod. Een unieke verzameling van honderden joodse kookboeken uit de hele wereld neemt een prominente plaats in op de tentoonstelling. Er is keukengerei te zien dat niet iedereen meteen bekend voorkomt, zoalseen sjabbatoven, eensjaletpot, een kugelvorm, een mergboor en een bugchecker. En zo af en toe zijn de gerechten te proeven. Niet alleen in het museumcafé waar enkele gerechten uit de tentoonstelling ook op de menukaart zullen staan.

Activiteiten
Speciaal voor Lekker joods is een culinair evenementenprogramma ontwikkeld. Zo is er een kugelwedstrijd met Johannes van Dam en een koosjere wijnproeverij in de Portugese Synagoge. Ook zijn er kookworkshops, kinderkookcafés en worden er verschillende ‘eetfilms’ vertoond. Bekijk het programma op de website.

Kookboekje Lekker joods, met Claudia Roden
Ter gelegenheid van de expositie geeft het JHM samen met De Kookboekhandel het boekje Lekker joods uit over de Nederlands-joodse keuken, met onder andere veertig recepten en een voorwoord van de bekende kookboekenschrijfster Claudia Roden. Zij schreef eerder al een standaardwerk over de Joodse keuken en opende gister de tentoonstelling. Over dat boekje volgt natuurlijk later meer hier op koken.blog.nl.
 

Lekker Joods, Joods Historisch Museum, 21 december 2012-5 mei 2013

Lees ook:A la c’Arte
Lees ook:Lekker joods – het kookboek
Lees ook:Tentoonstelling Smakelijk eten!
Lees ook:Wedstrijd: Lekkerste recept met bier
Lees ook:Test je kookkennis

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Tentoonstelling Lekker joods: Een wereld op tafel

  1. Pingback: Lekker joods – het kookboek | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>