Barbecueën en grillen op houtskool en briketten

Weber’s barbecueën en grillen op houtskool en briketten is wel een hele mond vol voor de titel van een kookboek. En ook een beetje onnodig, die toevoeging van dat houtskool en briketten. Tenminste, dat is mijn bescheiden mening. Barbecueën op gas noem ik echt geen barbecueën. De titel maakt aan de andere kant natuurlijk wel direct duidelijk dat het om het echte werk gaat.

En dan bedoel ik niet maar wat kant-en-klaar gemarineerde shaslicks en hamburgergs uit een pakje van de supermarkt op de hete kolen gooien.

Nee, barbecueën anno 2010 behelst wel wat meer dan dat, dat blijkt wel uit Weber’s barbecueën en grillen op houtskool en briketten. Volledige maaltijden kan je op de barbecue bereiden. Je moet daarvoor alleen wel leren het vuur beheersen en durven experimenteren.

Het vuur beheersen
In het kookboek Weber’s barbecueën en grillen op houtskool en briketten worden de eerste pagina’s gewijd aan het belangrijkste van barbecueën: het vuur. Nouja, geen vlammen, maar gloeiende kolen. Houtskool of briketten, elk heeft z’n eigen voordelen die worden beschreven. Leerzaam is het verhaal over de twee- en drie zones met verschillende warmtes en wat je het beste kunt doen als het vuur toch oplaait (door druipend vet, in de meeste gevallen). Ook roken in de barbecue, garen tussen de kolen en op een grilplankje komen aan bod.

De recepten
En dan komen we langzaam toe aan het eten zelf. De recepten beginnen met paar bladzijdes met recepten voor kruidenmengsels, marinades en sausjes voor erbij. Dan wordt het tijd voor de voorgerechten. Denk een volgende keer eens aan bruschetta van de barbecue, of knapperig pitabrood, in plaats van stokbrood met kruidenboter erbij. Of een quesedilla van de grill, hmmmm.  Eet niet teveel, want daarna is het tijd voor vlees. Echt, vergeet die shaslick! Iets minder ruimte krijgen de recepten voor vis, bijgerechten met groenten en deserts, zoals deze gegrilde ananas met rumboter. Een pruimenttaart kan je ook maken (in een bbq met deksel), maar dat moet je zelf maar nalezen in het barbecueboek.

boek: Weber’s Barbecueën en grillen op houtskool en briketten  – Kosmos – isbn: 9789021548326 – te koop bij bruna
Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Ananas met rumboter van de barbecue
Lees ook:Basis BBQ’en met wereldkampioen Peter De Clercq
Lees ook:Recept Tomaten van de barbecue
Lees ook:Culinair barbecueen
Lees ook:Recept Groenten op de barbecue

1 Reacties // Reageer

One thought on “Barbecueën en grillen op houtskool en briketten

  1. nico van Os

    Geef mij maar een gas barbeque lekker schoon en snel beginnen ,gelijkmatige hitte en goed garend vermogen zonder aanbranding.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>