De Ronde van Gallië

Als het met eten te maken heeft, is niets mij te gek. Maar een stripboek dat zich in de oudheid afspeelt in de hedendaagse tijd nareizen, dat idee is nog nooit in me opgekomen. Culinair journalist Jeroen Thijssen bedacht dit wel: hij wilde de tocht die Asterix en Obelix maakten in het stripboek De ronde van Gallië nareizen. En zo ontstond zijn eigen versie van De Ronde van Gallië.

En net zoals in het originele stripboek bestaat ook zijn versie uit meerdere lagen. Het stripverhaal vertelt hij beeldend na, om vervolgens de link te leggen met de werkelijke situatie in die tijd. En tussendoor lees je zijn eigen avonturen. Klinkt gecompliceerd, maar De Ronde van Gallië leest als een trein, ook voor degenen die geen fan van Asterix zijn, niets van de Romeinse tijd afweten, en hopelijk ook voor degenen die niet van eten houden, maar dat laatste kan ik niet beloven.

Het stripverhaal gaat dat het Dorp van Asterix en Obelix belegert wordt en ze er niet uit mogen. Met de Romeinse belegeraar sluit Asterix een weddenschap af dat hij met Obelix heel Gallië rond zal reizen en culinaire streekproducten zal verzamelen om te bewijzen waar ze allemaal geweest zijn. Dat onbekend is waar het naamloze dorp van onze stripheld ligt en dat sommige van de plaatsen die ze aandoen in de tijd waarin Asterix zich afspeelt nog helemaal niet bestonden, dat leren we van Jeroen Thijssen. Maar hij laat zich daardoor zelf niet weerhouden en gaat op zoek naar regionale lekkernijen, al dan niet hedendaags. En zo switcht het de hele tijd tussen de fantasiewereld van Uderzo & Goscinny, de werkelijke Romeinse tijd en het reisverslag van Jeroen Thijssen. En daarmee doet de jongste versie van De Ronde van Gallië recht aan het stripverhaal met deze titel.
Want het leuke aan de stripboeken van Asterix is dat ze meerdere lagen bevatten. Het zijn gewoon leuke strips voor kinderen, maar ook als volwassene kan je je er door de diepere lagen en vermakelijke running gags prima mee vermaken. En dat van het vermaken, dat heeft Jeroen Thijssen met zijn nieuwste roman wel erg letterlijk genomen!

Deze culinair journalist, historicus èn Asterix-fan combineert in de roman De Ronde van Gallië zijn drie passies. Maar met de uitspraak “Ruïnes zijn mooi maar ik wil er wel wat te eten bij hebben.” weet je precies waar het hart van Jeroen Thijssen werkelijk ligt.

boek: Jeroen Thijssen – De Ronde van Gallië – Nieuw Amsterdam – isbn: 9789046807088 - te koop bij bruna

Lees ook:Vis is goed voor je oren!
Lees ook:A la c’Arte
Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:Gerookte lekkernijen
Lees ook:Het favoriete gerecht van Salvador Dali

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>