Kookboek A table – Jane Webster

Veel mensen zullen erover dromen, en maar een enkeling zal de stap wagen: een heel nieuw leven in een ander land beginnen. De Australische Jane Webster deed het en zij organiseert nu iedere zomer rondleidingen en kooklessen in het Franse Normandië. En in het boek À table, de culinaire joie de vivre van Normandië, vertelt ze over hoe ze tot deze stap kwam en het vervolg daarvan.

De aankoop van een kasteel
De keuze om van koken haar leven te maken had Jane Webster eerder al gemaakt. In Melbourne runde ze een klein eetcafé. Maar het druk-druk-druk-Australische leven begon tegen te staan en steeds vaker droomde van het leven op het Franse platteland. Toen ze een idee kreeg hoe ze haar leven daar dan vorm moest geven, gingen zij en haar man tot actie over. En ze kochten een heus kasteel in Normandië. Dat staat beschreven in het hoofdstuk Le début (het begin) van À table.

Wennen aan het leven met de Franse slag
In het tweede hoofdstuk, L’arrivée (de aankomst), beschrijft Jane Webster alle vijf de verdiepingen van het kasteel, haar twee keukens en al het werk om dit paleisje weer leefbaar te maken. In van die tv-programma’s waarin mensen hun leven omgooien zie je vooral de ellende. Maar Jane Webster kiest juist voor de positieve kant. Natuurlijk zijn er tegenslagen, maar die zijn er om opgelost te worden. Of valt het wennen aan het leven in Normandie niet zo zwaar?

Boodschappen doen op de plaatselijke markt
Daarna vertelt ze over alle verschillende aspecten van het leven in Frankrijk. En dan vooral aan het doen van boodschappen op de plaatselijke markt en alle tips en adviezen die je in de rij bij de slager, bakker of groentenboer kunt opdoen voor het bereiden van je dagelijkse maaltijd. Dat zijn van die momenten waarop je bijna hard op uit zult roepen ’Dat wil ik ook!’.  

Recepten
Dit toch wel jaloersmakende verhaal is in een vuistdik boek gebonden. Het verhaal wordt gelardeerd met talloze foto’s, van het kasteel, van het gezin, van het servies en alle gasten. En tussen de hoofdstukken zijn enkele recepten weergegeven. Veel Franse, en vooral natuurlijk Normandische klassiekers, zoals deze Normandische appeltaart. Wat ik jammer vind is dat deze recepten nauwelijks terugkomen in het verhaal. Daarin schrijft ze met veel enthousiasme over gerechten, tips en lekker eten, maar deze namaken is ons niet gegund. En andersom worden de recepten niet in het verhaal genoemd.

Culinaire adresjes
À table
is daarbij ook een leuk boek als je van plan bent om Normandië te bezoeken. Tal van tips van leuke markten, lekkere restaurants of anderzins bijzondere adresjes staan in het verhaal verwerkt. Lezen en meeschrijven in een kladblokje is dan het devies! 

À table – Jane Webster – Tirion – isbn  9789043912280

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Recept Normandische appeltaart
Lees ook:Kasteel Engelenburg
Lees ook:Het Vermakelijk Landleven
Lees ook:15-17 mei De smaak van Italie
Lees ook:Carnet de table

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>