Vers uit de tuin

Mede foodblogger Tanja maakte me al nieuwsgierig naar dit boek. Het inspireerde haar zo dat ze beloofde dat ze er iedere week toch minstens 1 recept uit zou koken. En ik kan niet anders zeggen dan dat ik haar enthousiasme deel. En niet alleen omdat ik er voorstander van ben om ‘met de seizoenen mee’ te eten. Dus geen asperges met Kerst, aardbeitjes in de winter en (goddank) ook geen snert in de zomer. Maar lekker eten met wat het land je in het huidige seizoen te bieden heeft. En heus, dat kan!

 Vers uit de tuin
De Engelse Sarah Raven heeft een tuin om u tegen te zeggen. Tenminste, als je de kleurrijke foto’s mag geloven. En daarin verbouwt ze het hele jaar rond allerlei groenten en fruit. Per twee maanden neemt ze je mee door tal van recepten die met de produkten die in die maanden van het land komen gemaakt kunnen worden. Na een korte inleiding komt ze per recept snel tot de kern: het recept zelf.

Lekker koken met het seizoen
In januari en februari zijn dat vooral kolen en citrusvruchten, gecombineerd met gerechten waarin winterharde kruiden en sla-soorten worden gebruikt. In maart en april wordt de keuze al wat ruimer. Bloemkool, broccoli, spinazie, rabarber en allerlei kruiden die in voorjaar opkomen spelen een grote rol in de recepten van deze maanden. Mei en juni nemen op hun beurt weer meer bladzijden in beslag met recepten met asperges, tuinbonen, artisjokken, doperwten en nieuwe aardappelen. Juli en augustus zijn (in Engeland, maar ook in Nederland) de rijkste maanden. Vooral veel fruit, bonen, kruiden en natuurlijk tomaten spelen dan de hoofdrol in de keuken. In september en oktober nemen apppels, peren, venkels, bessen en bramen, paddenstoelen, pompoen en kweeperen het stokje over op tafel. Om het jaar in november en december te laten afsluiten door spruiten, snijbiet, prei, allerlei wortelgroenten en granaatappels en cranberry’s.

Ieder hoofdstuk van groenten of fruit wordt kort ingeleid met waarom ze zo lekker zijn, welke varianten er zijn, hoe je het produkt het beste kunt verwerken en hoe je kunt zien dat je verse waar hebt. En dan volgen er een aantal recepten. Al met al is het een flink kloek boekwerk geworden dat bordevol recepten staat. Soms verrassende recepten, soms oude bekenden. Maar genoeg inspiratie voor diegenen die al dan niet noodgedwongen vanwege het groentepakket met de seizoenen willen koken. 

En nu in maart? Dan maak je bijvoorbeeld deze pasta met (paarse spruit-)broccoli.

Vers uit de tuinVers uit de tuin – Sarah Raven – Terra – isnb 9789058978936

Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Recept Pasta met paarse spruit-broccoli
Lees ook:Eten met familie en vrienden
Lees ook:Eten uit eigen tuin
Lees ook:Kookboek Greendelicious Kruiden
Lees ook:Win kookboek Eten met familie en vrienden

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Vers uit de tuin

  1. Pingback: Recept Pasta met paarse spruit-broccoli | Koken

  2. Pingback: Eten met familie en vrienden | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>