Foodloversguide NL

Hij wordt al liefkozend FLG genoemd, de Foodloversguide NL. De makers noemen het dé culinaire bijbel van Nederland en dat belooft wat. Een kloek boel vol culinaire adresjes, welteverstaan. Geen stichtelijke verhalen, of het zou moeten zijn dat je volgens de makers vooral met deze mooie en eerlijke producten in de keuken aan de slag zou moeten. Het liefst iedere dag. De Foodloversguide NL bevat er in elk geval genoeg culi-adresjes voor!

Steeds meer mensen raken ervan overtuigd dat je in Nederland heus lekker kunt eten. Je moet alleen de supermarkt mijden en op zoek gaan naar de juiste adresjes. Maar vanaf nu is dat geen opgave meer: de Foodloversguide NL helpt je een flink eind op weg.

Adresjes, adresjes en nog meer adresjes
Negen zelfbenoemde foodlovers gingen voor je op zoek. Naar adresjes voor de lekkerste kaas, wijn, vis, vlees, groenten en andere delicatessen. In iedere Nederlandse provincie vonden ze er wel een paar. Wat heet, maar liefst 400 adressen worden op ruim 300 pagina’s beschreven! Daarvoor spraken ze met sterrenchefs, belden met (collega-)culinair journalisten, gingen met koks de markt op en vroegen ook bij de nieuwe adresjes weer door naar andere adresjes. Met de Foodloversguide NL als resultaat.

Provinciale adressen
De adresjes staan gerangschikt per provincie. ‘Mijn’ Utrecht wordt beschreven als een ui: via de landelijke gebieden kom je langzaam bij de centrale wijken vol lekkernijen. Veel van de genoemde adressen zijn voor mij voor niet nieuw, en ik vond vele favorieten terug. En de paar adressen die ik niet kende, bleken restaurants buiten de stad Utrecht te zijn.
En natuurlijk miste ik ook een paar adresjes. Want waarom krijgt wel de Utrechtse roodschimmelkaas Le Petit Doruvael een plaatsje in het boek, maar niet de Harmelense blauwschimmel Blauw Klaverkaas? Beide zijn immers enig in hun soort in Nederland. (Of wisten de foodlovers dat de Blauw Klaver vanaf 1 januari in Deventer gemaakt gaan worden en gaven ze ‘m daarom geen plekje? Maar dan had ie toch ook op een andere pagina in het boek terecht mogen komen?) Ook de keuze voor de restaurants in de stad lijkt wat arbitrair, al zijn het allen zeker noemenswaardig lekkere plekjes.

Grrrr, die index!
Goed, rondom mijn stad Utrecht leerde ik niets nieuws kennen, maar het gaat tijd worden dat ik de andere provincies eens ga verkennen. En dan kom ik weer op mijn stokpaardje, want die index die achterin het boek staat vind ik niet erg handig. Sowieso zou een lijst op plaatsnaam wel handig zijn als je een nieuwe omgeving wilt leren kennen. En ik snap de huidige indeling ook niet altijd even goed. Want soms staat er een kaasmakerij onder ‘kaas’ en soms onder ‘boerderijen’. Restaurants krijgen soms de vermelding ‘restaurant’ voor hun naam wat het zoeken ook niet vereenvoudigd en bij verschillende voorvoegingen van wijnhuis, wijnkoperij, wijnhoeve, wijnheeren, wijnhandel en wijngoed wordt dit zelfs irritant. Het zullen wel de officiële bedrijfsnamen zijn, maar handig zoeken is het niet.

Maar dat is ook het enige dat ik aan te merken heb. Het moet een leuke, maar ook enigszins ondankbare klus zijn geweest. Want iedereen heeft zo zijn favoriete adresjes en vinden dat deze in ’de bijbel’ hadden moeten staan.
Het boek geeft je uren bladerplezier en je zou willen dat je vertegenwoordiger of iets dergelijks was, zodat je vaak genoeg op pad was om al deze adresjes door heel Nederland af te kunnen gaan.

Foodloversguide NL – mo’media – isbn: 9789057673405
Foodloversguide Koop dit boek bij BOL.COM

Lees ook:Proef Groningen – Dorien Paymans
Lees ook:Een pure restaurant-App
Lees ook:Bib Gourmands 2010 bekend
Lees ook:Restaurant reserveren via je mobiel
Lees ook:Nieuwe restaurantgids die alles samenvat op komst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>