Proef Groningen – Dorien Paymans

proef groningenEen kleine twee jaar geleden ging ik voor een lang weekend naar Groningen, en daar lunchte, snackte en at ik in de restaurantjes die ik op mijn pad tegenkwam. Een volgende keer zal ik me laten leiden door het boekje Proef Groningen dat vorige week uitkwam. Voor dit boekje is een selectie gemaakt van de 35 lekkerste, leukste of anderszins ludiekste adresjes in en om de stad Groningen.

7 x 5 = 35
De 35 adressen zijn ingedeeld in 7 categorieen: koffie, lunch, buiten, feest, thuis, dromen en budget. En dat is enigszins arbitrair. Want een plekje met een mooi terras komen we ook buiten de categorie ‘buiten’ tegen. Buiten staat hier trouwens voor een terras, en niet buiten de stad. En goedkopere restaurantjes vind je ook in andere categorieen dan ‘budget’. Gelukkig beseft de schrijfster Dorien Paymans ook dat de keuze voor 7 categorieen zo z’n beperkingen heeft. Op de allerlaatste bladzijde brengt ze 15 adressen uit het boek nog eens onder in 3 nieuwe categorieen: kids, culinair en Gronings.
Daarnaast beperkt Proef Groningen zich niet tot de provincie Groningen, maar ook een aantal adressen in Drenthe worden beschreven. Jammer genoeg blijft (daardoor?) de noord-oostelijke regio van de provincie onbelicht en daar zitten ook heus mooie restaurants, zo heb ik me laten vertellen.

Het boek
Het boekje is prachtig vormgegeven. Ieder adres krijgt 4 pagina’s vol alle aandacht. Een korte maar heldere tekst beschrijft de reden waarom het adres in het boekje is opgenomen en mooie foto’s geven een impressie van wat je er kunt verwachten. Daarnaast geeft het praktische informatie zoals (web)adres, prijscategorie, openingstijden en de aanwezigheid van een terras. Ook wordt een kleine impressie van de menukaart gegeven, zodat je thuis op de bank of onderweg in de trein naar Groningen je smaakpapillen al kan kietelen. Onder het kopje ‘zeker proeven’ staat de hit van restaurant, cafe of winkel vermeld, of is het de persoonlijke voorkeur van de schrijfster, daar kwam ik niet achter.
Een cadeautje zijn de tips die ‘ook bijzonder in Groningen’ zijn. Deze verwijzen soms naar adresjes uit het boek, maar vaker zijn het nieuwe adressen of bijzondere (soms typisch Groningse) producten. En zo krijg je meer dan de beloofde 35 adresjes!
Achterin het boekje is een plattegrond van de stad en de regio opgenomen, waar met nummers duidelijk wordt gemaakt waar de verschillende restaurantjes en eetwinkels zitten. Onhandig is dat bij de plattegrond alleen de namen worden weergegeven en niet de paginanummers van de beschrijving van het adres. Dus als je al slenterend door de stad iets leuks tegenkomt en dan de beschrijving in het boekje wilt lezen, dan moet je zelf wat bladeren en speuren.

Al met al vind ik het een erg leuk boekje, dat ik twee jaar geleden zeker gekocht zou hebben. Het geeft een breed en voor elk wat wils-overzicht van wat Groningen culinair zoal te bieden heeft. Zoals gezegd, in het boekje staan maar 35 adresjes. Ik kan me niet voorstellen dat er in en om Groningen niet veel meer lekkers te krijg is, wellicht dat die in Proef Groningen deel II beschreven gaan worden…

Proef GroningenDorien Paymans – Proef Groningen – Passage uitgeverij – ISBN 97890 5452 1907, 14,50 euroKoop dit boek bij BOL.COM

 

Op de website van het boek kan je het virtueel doorbladeren om zelf een indruk te krijgen.

Lees ook:Proef het land!
Lees ook:SpecialBite keurt de Nederlandse terrassen
Lees ook:Foodloversguide NL
Lees ook:Proef de (Amsterdamse) stad
Lees ook:Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>