Lekker Leidsche Rijn

Als historici over 100 jaar willen weten wat wij zoal aten, hebben ze het makkelijk. (Food)bloggers vullen hun blog over wat zij zoal die dag gegeten hebben, maar ook in boekvorm wordt steeds vaker gedocumenteerd wat gewone mensen eten. Eerder besprak ik hier al Smakelijk Overvecht, Smakelijk Zuilen en nu het is de buurt aan de Utrechts nieuwste wijk om een eigen kookboek uit te brengen: Lekker Leidsche Rijn.

Wonen in de Leidsche Rijn
Het kookboek is ontstaan om een tegenwicht te bieden aan de negatieve geluiden over de vinexwijk. En voor het boek werden diverse bewoners van de wijk gevraagd te vertellen over hoe zij het wonen en leven in deze wijk ervaren en natuurlijk om hun lekkerste recept te geven. Iedere bewoner heeft zo zijn of haar eigen redenen gehad om in de Leidsche Rijn te gaan wonen. Het merendeel wil niet meer weg, en daarom voldoet dit boek prima aan haar doelstelling om de Leidsche Rijn te promoten.

Echte vinexburgers
Maar mij interesseren de gerechten en hoe mensen over eten en koken denken veel meer. En de bewoners vertellen uitgebreid over welke rol koken in hun leven inneemt en hoe ze aan het recept zijn gekomen dat ze voor het kookboek instuurden.
En zo barbecuen we mee (voor gevorderden) met twee burenparen, krijgen we het recept van een chocoladetoetje dat door een 11-jarige jongedame zelf is verzonnen, gaan we culinair de grens over naar Equador (ceviche), voormalig Nederlands-Indie (babi ketjap), Italie (risotto met zalm), Japan (sashimi), Marokko (gekruide dorade uit de oven), China (runderlappen met groenten) en Suriname (pom).
Maar ook gerechten die uit de Nederlandse keuken komen, worden in Lekker Leidsche Rijn op tafel gezet. Denk aan zeeuwse bolussen, kruidkoek (Sonja Bakker-proof, aldus de maakster), mosterdsoep en appeltaart. De kruidnootjestiramisu weer is een leuke fushion en helemaal van deze (Sinterklaas)tijd. Bekijk hier het recept.
Maar niet alleen de bewoners geven hun favoriete recept op. De makers van het boek Lekker Leidsche Rijn doen ook een duit in het zakje en hebben een heuse vinexburger verzonnen. Het recept hiervan is hier terug te vinden.

Lekker Leidsche Rijn is een kleurrijk boek geworden. Het verhaal van iedere bewoner krijgt een eigen kleur, waarbij foto’s van het maken van het recept de boel opvrolijken. Het recept krijgt een eigen (witte) pagina, waardoor het prettig koken is uit het boek. Al met al kunnen we concluderen dat er in de Leidsche Rijn lekker wordt gegeten. En dat ondanks dat het aanbod van winkels wat mager is. Maar dat is voor mij wel de reden waarom ik de luxe van ‘Lombok om de hoek’ niet zo snel zal inruilen…

Lekker Leidsche Rijn – VinexFood – isbn 9789081360913

Lees ook:Recept Winterse tiramisu van kruidnoten
Lees ook:Smakelijk Overvecht
Lees ook:Kookboek smakelijk Zuilen
Lees ook:Kookboek Peen & Ui
Lees ook:De primeur: Handboek voor de Vinex-jager

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>