Kookboek Peen & Ui

Met grote gouden letters staan op de kaft de namen van wellicht de twee meest ondergewaardeeerde groenten: peen en ui. Daaronder zie je – van achter – een grote kale man in een kokskombuis die een bos worteltjes over zijn schouder heeft geslagen. Ik heb het over het nieuwste kookboek van Herman den Blijker.

Denk je dat een kookboek over peen en ui maar saai zal zijn? Daar zal je op terugkomen.

Want dat vind ik wel een van de sterkte punten van Peen & Ui, dat het twee groenten in het licht zet, die anders nooit die aandacht krijgen. Okay, eigenlijk zijn t er drie, ook de aardappel komt veelvuldig voor. En denk nou maar niet dat je dan alleen maar recepten van variaties op de hutspot (of Herman zijn variant) krijgt, dat is niet het geval.

Wat is het dan wel?
Peen & Ui is een kook- en verhalenboek. Ieder hoofdstuk wordt ingeleid met een verhaal uit het verleden, over de mogelijke rol die een paar uien en wortelen in die tijd gespeeld kunnen hebben. Natuurlijk over het Leids beleg, maar ook over de Indische hutspot of hoe we tegenwoordig onze hutspot opleuken. Leuk en informatief! Maar zou Herman den Blijker al die verhaaltjes zelf verzonnen hebben?

Tja
Nee, dus. Op de kaft staat ook de naam Jaap van Rijn en in het colofon komt alleen diens naam nog terug, die van Herman den Blijker niet meer. Zelfs niet voor de culinaire adviezen. Wel staat ie regelmatig op de foto. Jaap van Rijn is overigens de man die al bij meer kookboeken van Herman den Blijker betrokken was en ervoor zorgde dat je bij het lezen letterlijk de stem van Herman den Blijker hoorde. Dat vond ik altijd knap gedaan, maar zelfs in dit kookboek ‘horen’ we Herman den Blijker niet meer vertellen. 
Was de uitgeverij bang dat het boek zonder bekende naam niet zou verkopen? Wellicht. En wellicht zou dat ook zo zijn geweest. Maar gelukkig krijgt Peen & Ui nu wel de aandacht die het verdient, want ik vind het echt een leuk kookboek, die die twee ondergewaarde groenten eens lekker in het zonnetje zet.

boek: Peen & Ui – Herman den Blijker & Jaap van Rijn – Carrera - isbn: 9789048807680
te koop in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept de hutspot van Herman
Lees ook:Herman redt de slagers
Lees ook:Herman den Blijker heeft Altijd Trek
Lees ook:HERMAN dichtbij – nieuw boek Herman den Blijker
Lees ook:verzin een naam voor Herman en win

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>