Ongelijk verdeelde chocolade

Dat welvaart in de wereld niet eerlijk verdeeld is, dat weten we allemaal. We staan er niet dagelijks bij stil en ook niet dagelijks zullen we er iets aan doen. Maar daar kan je nu op heel eenvoudige wijze verandering in aan brengen. Door bijvoorbeeld de nieuwe repen van Tony’s Chocolonely te kopen.

De repen hebben namelijk niet meer de vertrouwde blokjes, maar breken in ongelijke stukjes af. De één krijgt een klein stukje, de ander een grote. Om aandacht te blijven vragen voor waar het Tony’s Chocolonely vanaf het begin om te doen is.

 

Een eerlijkere handel in chocolade.

Echt slaafvrij?
In 2005 maakte journalist Teun van der Keuken en het team van de Keuringsdienst van Waarde (en de makers daar weer achter) de eerste slaafvrije reep. Er moest een rechter aan te pas komen, om te bewijzen dat dit hen ‘naar beste kunnen’ gelukt was.  100% zeker konden ze daar niet van zijn, meende de rechter, maar stelde dat ze wel hun uiterste best hadden gedaan en gaf hen vervolgens het fiat om de repen slaafvrij te blijven bestempelen. Maar dat vond Tony’s  niet genoeg. Nu zijn ze ‘op weg naar 100% slaafvrije chocolade’.

Binnenkort dan toch?
Vanaf 2013 gaan ze het ook nog eens anders aanpakken. Niet meer zullen ze hun chocolade van een grote fabrikant betrekken, maar zelf bij een paar chocoladecoöperaties de bonen inkopen. Met deze coöperaties wordt afgesproken dat kinderen in elk geval naar school gaan, geen gevaarlijk werk doen en dat niemand gedwongen wordt het werk gratis te verrichten. Aldus de gangbare internationale normen voor slaafvrij.
Natuurlijk valt daar één en ander op af te dingen, maar moet je in landen waar ieder handje gewenst is alle kinderarbeid zonder meer afwijzen? Dat is niet een eenvoudige discussie. Maar als je zorgt dat kinderen in elk geval naar school gaan, ben je al een stapje op weg in de goede richting, is de gedachte hierachter.

We kunnen het oplossen
Tony’s is positief. Als relatief kleine speler willen ze bewustzijn creeëren. Verkade is al om en gebruikt alleen fairtrade-ingrediënten voor de chocoladerepen. Dat is één. En als de rest volgt, en ziet dat wat Tony’s doet, ook echt kan, dan volgen ze vanzelf. “We kunnen het oplossen”, zegt directeur Henk Jan Beltman, “dat zullen we iedereen laten zien”.

.

 

 

Lees ook:Nieuwe Tony’s
Lees ook:Testkeuken: Tony Chocolonely Limited Editions
Lees ook:In de Testkeuken: De nieuwe Tony’s
Lees ook:Tony’s paaseieren
Lees ook:Choca: chocoladefestival in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>