Tony’s paaseieren

Hij bestaat al weer 5 jaar; de gegarandeerd slaafvrije chocoladereep met de niet-te-typen-naam Tony’s Chocoloneley. En dat wordt gevierd met een nieuwe loot: paaseitjes.

In de smaken melk, puur en praliné. Leuk met z’n twaalven in een mini-eierdoosje! Maar let op, het zijn wel extra-large eieren.   

Wat is Tony’s Chocoloneley?
Tijdens het maken van een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde ontdekte Teun van de Keuken dat er van alles mis is met de werkomstandigheden van de arbeiders op cacaoplantages. In 2005 maakte hij de eerste reep chocolade die niet door slavenhanden is gemaakt. De belangstelling was overweldigend en een jaar later was Tony’s Chocoloneley echt in bedrijf en volgde de chocoladeletter en de hazelnootrepen. En nu dus ook heuse paaseitjes.

Te koop in de webshop van Tony’s of bij de talloze verkooppunten.

Lees ook:een eerlijke chocoladeletter
Lees ook:Nieuwe Tony’s
Lees ook:In de Testkeuken: De nieuwe Tony’s
Lees ook:Kies voor chocoladeletters van de groene sint
Lees ook:Testkeuken: Tony Chocolonely Limited Editions

16 Reacties // Reageer

16 thoughts on “Tony’s paaseieren

  1. Norbert Mergen

    Tony is Tony niet meer. De chocolade is tot fraaie marketing verworden. Teun van der Keuken heeft Tony Chocolonely alweer enige tijd geleden afgestoten. Nu is het een normale chocoladefabrikant die de cacao afneemt van Barry Callebaut. BC is een gigant die een bepaald percentage faire (Utz) chocolade inkoopt. Alles gaat op de grote hoop en Tony betrekt van die grote hoop.
    In die zin is Tony niet meer of minder eerlijker dan pakweg chocolade van Albert Heijn.

    Persoonlijk vind ik dit soort tendensen teleurstellend. Het ontkracht de waarde van het begrip ‘eerlijke chocolade’.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Wat een deceptie! Ik kocht deze chocolade toch vooral vanwege het overtuigend eerlijke karakter. Jammer dat de repen die ik de laatste jaren at toch niet meer zo ‘verantwoord’ blijken te zijn geweest.

      /   Reply  / 
  3. ingrid van koppenhagen

    He wat een gezeur. Met het vertrek van Teun is Tony’s toch niet meteen een ‘gewone’ chocoladefabrikant geworden? Het proces is niet anders dan eerst, er staan nu alleen ter zake geschoolde en ervaren mensen aan het hoofd van de organisatie. In plaats van een hardwerkende, origineel denkende journalist. Die wel voor altijd met het bedrijf verbonden blijft natuurlijk.

    Wat is daar nou mis mee?

      /   Reply  / 
  4. Norbert Mergen

    Ja. Dat is het dus wel. Een gewone fabrikant met een bijzondere erfenis. Ze betrekken de chocolade op dezelfde manier als veel andere fabrikanten met het fair trade-logo. Het verhaal van Teun van der Keuken, de beelden van hem bij de boeren in Ivoorkust e.o. wordt nog steeds voor marketing ingezet. Of misschien juister: het wordt niet bestreden als het weer eens her en der in de pers of het internet opduikt. Het is echter een onjuiste voorstelling van de hedendaagse gang van zaken.
    Sterker nog: Global Witness heeft in haar rapport “How cocoa fuelled the conflict in Côte d’Ivor” Barry Callebaut aangewezen als een van de bedrijven die gewoon handel bleven voeren en daardoor de burgeroorlog aan de gang hielden. Een soort van blood diamonds, maar dan cacaobonen. ‘t Is de harde werkelijkheid. Geen gezeur. Maar ook BC heeft zich inmiddels bij Utz aangesloten en dus haar leven ietsje gebeterd.

      /   Reply  / 
  5. Edith Dourleijn Auteur

    Maar Norbert, wil jij dan zeggen dat Tony’s Chocoloney’s pas na het vertrek van Teun van de Keuken chocolade van de grote hoop is gaan betrekken? Of deden ze dat altijd al?

      /   Reply  / 
  6. Norbert Mergen

    Uit mijn welingelichte bron vernomen in elk geval erna. Ik weet niet hoelang Teun himself betrokken was en of het in de loop van zijn tijd al het geval was. Duidelijk zal zijn dat Teun toentertijd niet zelf dagelijks cacaomassa concheerde en in tabletvormen goot. Dus dat er anderen om hem heen waren die het werk deden. Ik zal eens bij bron verder doorvragen. Kan een tijdje duren, is in Afrika namelijk.

      /   Reply  / 
  7. Edith Dourleijn Auteur

    Op de site staat niet precies wanneer Teun van de Keuken Tony’s verlaten heeft. Het lijkt er op dat dat ergens in 2010 is geweest: http://www.tonychocolonely.nl/2011/03/tonys-chocolonely-5-jaar/

    Dat hij niet persoonlijk de chocoladerepen heeft gemaakt, dat zal iedereen wel begrijpen. Maar ik had altijd de indruk dat zijn cacao het direct van de bron (plantage) betrok en zo de kwaliteit kon bewaken. Ik heb me er nooit goed in verdiept, maar dit is wat de indruk is die deze geïnteresseerde consument heeft.

      /   Reply  / 
  8. Tony Chocolonely

    Dag Edith en Norbert en koken.blog
    Even namens Tony’s Chocolonely een reactie om het een en ander te verhelderen. Over Teun: Teun is nooit oprichter van bedrijf geweest maar de journalist van Keurings Dienst van Waarde en gezicht van de Tony’s afleveringen. Verwarring hierover vinden we vervelend. Blijkbaar hebben we nog wat te verbeteren in onze communicatie hierover. Goed om te horen en gaan hier zeker wat mee doen op onze site!

    Over onze chocolade:
    De manier waarop onze chocolade gemaakt wordt is niet veranderd sinds de allereerste reep, geïntroduceerd bij keuringsdienst van waarde. De missie staat voor ons nog steeds voorop. Barry Callebaut is idd de grootste chocomaker in Europa. Zij leveren fairtrade gecertificeerde chocolade en UTZ gecertificeerde. Dit zijn twee verschillende certificeringen. Met beide een ander uitgangspunt. Wij kopen bij Barry Callebaut fairtrade gecertificeerde chocolade in. Daarin verschillen we niet veel van andere gecertificeerde producten, klopt! Maar Tony’s doet meer. Al vanaf het begin proberen we verandering in de keten te weeg te brengen. Deze missie is geen marketinginstrument maar onze bestaansreden! Vandaar dat we veel onderzoek doen zodat er meer geld in de fairtrade keten naar de boeren gaat. Dit gaat niet zo snel als wij zelf ook zouden willen. Daar balen we heus ook wel eens van. Zie onze blog voor meer informatie. Binnenkort alle ins en outs over het Tony in Afrika project waarin we een nieuw keten model voorstellen en meer over onze hersenspinsels, successen en issues. Hopelijk hiermee wat verheldering gebracht. Maar mochten jullie nog vragen hebben, schroom vooral niet! Dialoog en vragen stellen is voor onszelf namelijk een manier om verder te komen.

      /   Reply  / 
  9. Edith Dourleijn Auteur

    Dag Tony’s Chocoloneleys,

    Dank voor jullie reactie. Maar dan blijft mijn vraag nog steeds: kunnen jullie garanderen dat de reep die ik eet verantwoord is, of wordt deze (letterlijk) mede gemaakt met ongecertificeerde chocolade? Maw, komt jullie chocolade van ‘de grote hoop’ of blijft deze gecertificeerde chocolade apart van de gewone zonder certificaat? Het lijkt voor mij als consument dat jullie dat eerste communiceren.

    Ik ben benieuwd,
    Edith
    (= koken.blog.nl)

      /   Reply  / 
  10. Tony Chocolonely

    Dat Edith. Jazeker kunnen we dat garanderen. Onze chocolade is gecontroleerd door Max Havelaar. Een keurmerk dat fairtrade ingrediënten garandeert. Zie ons verpakkingen. We zouden wel een beetje zot zijn als we de certificering niet serieus zouden nemen en doen erg ons best om te kijken naar de beste oplossing die het meest effect heeft voor de boeren. Dat staat altijd voorop! Over ”die grote hoop”: Dat is niet zo zwart wit als het lijkt. We zijn nu namelijk het mass balanace systeem aan het onderzoeken. Dit gebruiken we nu voor onze suiker. Dit betekent dat we fair trade rietsuiker inkopen maar dat deze suiker tijdens productie op grote hoop in fabriek terecht komt waar ook met gewone suiker wordt gewerkt. Nadeel van dit systeem is dat je geen volledig traceerbare producten hebt (want hoeveel procent fair trade suiker belandt er uiteindelijk in de reep?) grote plus vindt Tony’s dat het productieproces veel efficiënter wordt en dit veel kosten bespaard (want o.a. geen aparte opslag meer nodig). Dit voordeel komt ten goede aan de cacaoboer en de suikerboer maakt het eigenlijk niets uit, zij hebben hun premie nl. al lang ontvangen. Meer geld uit de fairtrade keten naar de boer dus en minder naar de
    ketenorganisatie zelf! Zijn we erg enthousiast over. Wat jij?

      /   Reply  / 
  11. Edith Dourleijn Auteur

    Dag Tony’s, dank voor jullie tweede reactie. Maar ik heb nog geen direct antwoord gekregen, denk ik. Voor suiker zeggen jullie: die komt van de grote hoop, want dat is om verschillende redenen in jullie ogen okay is.
    Maar mijn vraag was of dit ook voor de chocola/cacao, het grootste basisbestanddeel van jullie repen, geldt. Dat is me uit jullie antwoord nog niet duidelijk geworden. Ik geloof jullie als het gaat om de certificering, maar dat was niet mijn vraag. Kunnen jullie nogmaals een poging doen om het mij duidelijk te maken?

      /   Reply  / 
  12. ingrid van koppenhagen

    Beste mensen bij Tony’s,
    Bedankt voor de snelle en heldere reacties!
    Als fan ben ik zwaar onder de indruk van de impact die Tony’s sinds die eerste reep heeft in chocoladeland. Wát een enthousiasme bij consumenten (logisch, want goddelijke repen) en wát een navolging door andere chocoladeproducenten (de boeven).

    Als ik het goed begrijp zijn jullie eigenlijk bezig ons huidige ‘groene energie’-systeem te vertalen naar de voedselketen: meer eerlijk & verantwoord geproduceerde ingrediënten (groen) ‘de grote hoop’ in (grijs), gesponsord door consumenten die met een schoon geweten chocolade willen kopen.

    De meerkosten die je moet maken om precies die zak Max Havelaar keurmerk-bonen in jullie repen te laten belanden lijken me nu inderdaad beter besteed aan de boeren. Als op termijn de verhouding ‘groen/grijs’ omdraait, kun je je alsnog focussen op het maken van een reep van daadwerkelijk 100% fairtrade ingrediënten.

    Ik hoop dat veel fabrikanten jullie voorbeeld zullen volgen.

      /   Reply  / 
  13. Edith Dourleijn Auteur

    Lees jij het zo, Ingrid? Ik ben het met je eens dat ik het initiatief van Tony Chocolonely geweldig vind, anders zou ik er hier op koken.blog.nl geen aandacht aan besteden.
    Maar als je pretendeert op en en eerlijk te zijn over waar je chocola vandaan komt, is het toch niet raar om te vragen of hun chocolade niet van de grote hoop afkomt, zoals hierboven in de eerste reactie gesuggereerd wordt? Suiker wel, dat weten we nu van Tony, maar waarom niet toegeven dat dat ook voor cacao gebeurd? (Als het zo is, natuurlijk..)

      /   Reply  / 
  14. Tony Chocolonely

    Dag Edith excuses voor de onduidelijkheid. Tony was nog niet helemaal wakker gezien onze vorige reactie. Slordig. Nu in heldere taal: Ja, er is een grote hoop. Onze cacao wordt namelijk Fairtrade ingekocht, gecontroleerd door FLO (internationale Fairtrade organisatie) en verwerkt tot chocola, waar het gemengd kan worden met reguliere ingrediënten. Dat is die grote hoop waar jij het over hebt. Als je het dus LETTERLIJK bekijkt dan heb je gelijk: we weten dus nooit precies hoeveel procent van de Fairtrade bonen (en suiker) uiteindelijk in onze repen belandt. We willen dit systeem graag verder uitbreiden. Want: meer impact op de boeren door een efficiënter productieproces en kostenbesparing. Nogmaals excuses voor de verwarring.

      /   Reply  / 
  15. Norbert

    Waarmee we terug zijn bij af:
    - in feite doet Tony Chocolonely niet meer of minder dan Verkade Fairtrade of andere chocolades met het Max Havelaar symbool;
    - de marketing van Tony moet dus worden aangepast, ze geeft een onjuist beeld;
    - de cacao komt bij de grootste handelaar ter wereld vandaan, Barry Callebaut (die gezien haar verleden niet bepaald een schoon blazoen heeft), die een deel fairtrade inkoopt. Alles komt op de hoop, waar Tony e.a. van betrekken tot het quorum fairtrade ingekochte chocolade op is (laten we dat maar hopen).
    - het is dus net als bij Groene Stroom.

    Oké, het positieve dat het label Tony Chocolonely doet is meer aan het maatschappelijk bewustzijn van fairtrade bijdragen dan bijv. Hema fairtrade paaseitjes.

    Wat op deze website http://www.girlscene.nl/lifestyle/food/2011/februari/tony_chocolonely
    te lezen is, mag toch wel volksverlakkerij, sorry: misleidende marketing, worden genoemd. Al die meisjes die vallen voor Teun en Tony…. ‘t Zou Tony Chocolonely sieren als ze daar ook hetgeen op deze site wordt verteld, uit de doeken doen.

      /   Reply  / 
  16. Edith Dourleijn Auteur

    Dag Tony! Geen probleem, ik ben blij dat je iedere keer hier terugkomt om te vertellen hoe het zit. Excuses van mijn kant dat ik zo bleef aandringen, maar ik ben gewoon nieuwsgierig. Ik snap het nu. Is dit altijd zo geweest, dat van die grote hoop? Ik had namelijk altijd de indruk dat dat niet zo was, ivm jullie slaafvrije garantie (of hebben jullie die niet meer?).

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>