Kookboek Bandeet

bandeet

Toen ik laatst voor een voorstelling van Dolf Jansen een hapje ging eten in een mij onbekende stad, kwam ik in een onooglijke tapasbar terecht. De eigenaresse vroeg ik of ze er rekening mee kon houden dat we op tijd in het theater wilden zijn. “Dat kan hoor”, zei ze, “Er zit daar nog een gast die dat wilt”. Het bleek Dolf Jansen zelf te zijn.

Wat hij van het eten vond, dat heb ik hem maar niet gevraagd, hij was ook al iets eerder vertrokken naar het theater. Ik begon me wel af te vragen hoe rondtrekkende artiesten dat toch doen. Waar eten ze voor hun voorstelling? Gaan ze altijd uit eten, warmen ze een meegenomen prakkie op, of hebben ze een vaste cateraar die ze eten voor onderweg meegeeft?

Het kookboek Bandeet geeft voor een deel antwoord op deze vragen. En morgen kan je het winnen!

Bij het Poppodium Doornroosje krijgen de optredende muzikanten achter de coulissen te eten. Hun kok Nienke van Hunen inventariseert de wensen en gaat daarmee aan de slag. Op de Facebook-pagina van Janne Schra is ze zelfs tot Beste Podium Kok gekroond. En nu zijn een aantal van haar recepten, met portretten van de artiesten voor wie ze ze kookt gebundeld in het kookboek Bandeet.

bandeet2

Bij het doorlezen valt op dat sommige artiesten echte lekkerbekken zijn, andere nog geen ei kunnen koken, maar dat ze allemaal niet te veel of niet te zwaar willen eten vlak voor een optreden. Het komt hun spel of zang niet ten goede, ervaren ze stuk voor stuk. Ook gezond eten vinden ze zonder uitzondering belangrijk en er zijn een flink aantal vegetariër (geweest).

Maar geven ze keer op keer aan; vaak is het eten onderweg niet zo goed. Verrassend genoeg nog hebben ze de slechtste ervaringen in Frankrijk. Als je er niet op sterrenniveau is, is het niets, is hun ervaring. Over Nederland zijn met name de internationale artiesten, zoals Ben Howard, heel positief. Het eten is hier goed en gevarieerd. Hij genoot van het tomatentaartje van Nienke. Spinvis spreekt juist weer zijn voorkeur voor België uit, waar eten veel belangrijker is dan in ons land.

Ook moeten de artiesten met de billen bloot over de rider, het lijstje dat aan de podia wordt gegeven met daarop de wensen van de band. Braaf zeggen ze dat er fruit op staat of hummus met volkorenbrood. Maar ook drank, specifieke whiskey’s, en nog meer drank staat daar op. Maar hoe ouder en ervarener de artiesten, hoe minder ze ervan drinken. Toeren is slopend, met het vreemde ritme van vroeg opstaan om te reizen, de langdradige reis zelf, ‘s avonds het optreden en dan maar stuiterend afwachten tot je moe genoeg raakt om te slapen.

De mix aan portretten van heel onbekende bands tot internationaal befaamde artiesten (Bettie Serveert, dEUS of Ben Howard) en de mix aan recepten maakt Bandeet tot een fijn leeskookboek. Rockbands houden van vlees, singer-songwriters doe je meer plezier met een salade. En zelf kan je met Bandeet overwegend vegetarisch koken. Enig minpuntje: de index ontbreekt.

Hadden we al gezegd dat we morgen een winactie met dit kookboek hebben? ;-)

.

Het boek Bandeet van Nienke van Hunen en Tefke van Dijk wordt uitgegeven door Literair Productiehuis Wintertuin en kost €28,95.
– Meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

———————————————————————-

Lees ook:Woensdag weggeefactie: Kookboek Bandeet
Lees ook:Gratis frikandellen op Koninginnedag
Lees ook:Wakker Dier Verrukkelijk Vegetarisch kookboek voor mannen
Lees ook:De Smaek van Zeêland
Lees ook:Koken.blog in de Volkskrant!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>