Kookboek Zelfgeboerd [+ winactie]

Zelfgeboerd

Zelfgeboerd

Doe jij het al? Je eigen kruiden kweken in een potje op de vensterbank? Je tomatenplanten laten opklimmen langs je balkonmuur? Of een courgetteplant in een kistje op je dak laten groeien? Of overweeg je al een heuse moestuin op een complex? Best kans dat je als lekkerbek op een van deze vragen ja hebt geantwoord. Moestuinieren is hip.

Antwoordde je nee, maar wil je wel? Dan komen de leukste uitgevers die ik ken, je te hulp. Met zelfgeboerd, het vervolg op het moestuinieren-in-krattenboek Zelfgeoogst, om al je vragen over de kleine of grote moestuin te beantwoorden. Inclusief recepten om alles ook op te eten, natuurlijk!

Waarom zelfgeboerd?
In  Zelfgeoogst lieten Marjan Flint, uitgeverij Snor en vormgevers Boot je al zien hoe makkelijk je kruiden, groenten en wat fruit konden kweken in kistjes. In zelfgeboerd gaan ze een stapje verder en krijgt ook het dak-, gevel- en flesmoestuinieren meer aandacht. Flestuinieren? Ja, gewoon in petflessen. Die lever je niet in bij de supermarkt, maar je maakt er je moestuintje in (zo bijv.).

Beestenspul
Of je nu groot of klein woont, je kunt naast het telen van je groenten ook beesten houden. Geen koe op je balkon, maar wat dacht je van een volk bijen? Die hebben niet veel ruimte nodig. Wel kennis van hoe ze te helpen overleven in onze wonderbaarlijke wereld. En heb je een tuintje, dan passen daar al snel een paar kipjes op. Die vragen ook niet zoveel. Maar geven. Eieren, zo kakelvers als maar kan.

De groenten en recepten
Ze kunnen goed naast elkaar bestaan, Zelfgeoogst en Zelfgeboerd. In de boeken komen andere groenten aan bod. Nu is het de beurt aan snijbiet, venkel, pompoen, tuinbonen, palmkool, rabarber, tomaten en knolselderij. Voor elk krijg je tips om ze te kweken en op te eten. Perfect voor de beginnende moestuinier, dus!

Prijsvraag
Vertel ons welk kruid, groente of fruit jij zelf zou willen kweken en waarom.
- dat kan bij de reacties hieronder
- op twitter: aan @kokenblog met #zelfgeboerd
- op facebook: vertel ons daar je antwoord
De winnaar wordt volgende week, dinsdag 19 maart, bekend gemaakt hier op koken.blog.nl.

.

boek: Zelfgeboerd van Marjan Flint, Snor & Boot [uitgeverij Snor,  isbn: 9789079961443] – meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

 

Lees ook:De winnaar van Zelfgeboerd is …
Lees ook:Recept Omgekeerde mini-uientaartjes
Lees ook:Zelfgeoogst
Lees ook:Winactie Kookboek Feest
Lees ook:Weet wat je eet!

18 Reacties // Reageer

18 thoughts on “Kookboek Zelfgeboerd [+ winactie]

  1. Anja

    Ik zou heel graag zelf een keer succesvol tomaten willen kweken. Met de nadruk op succesvol, want ik heb al diverse pogingen ondernomen, maar verder dan een paar groene knikkers ben ik nooit gekomen… Eigenlijk had ik de moed al opgegeven, maar misschien kan ’Zelfgeboerd’ mij nog redden?

      /   Reply  / 
  2. Marina

    Munt! Omdat je het op zoveel manieren kan gebruiken, verse muntthee zorgt voor een rustige maag na een stevige maaltijd, mojito’s op een warme zwoele zomeravond (of middag), en wat munt door een frisse couscoussalade en zo kan ik nog wel even doorgaan! Munt dus, absoluut!

      /   Reply  / 
  3. Jozef

    Graag zou ik het leren, heb al van die mooie potjes die ik voor het raam kan zetten. Weet alleen niet hoe ik peper of mint plantjes moet verzorgen.

    Met dit boek kan ik in de zomer zelf gaan boeren.

      /   Reply  / 
  4. Thea

    Wij Nederlanders beschouwen het niet echt als groente maar dat is het geloof ik officieel wel, hoe dan ook, ik zou dolgraag aardappels willen telen. Ik heb wel een tuin gehad maar door eigen bedrijf en het huis waar we nu wonen kan dat niet meer en wat ik het meest mis zijn die heerlijke eerste aardappelen uit eigen tuin! Ik moet nu op zoek naar andere manieren om eigen kruiden etc te kweken dus dit boek lijkt me top!

      /   Reply  / 
    1. Sil.

      Hai thea,

      Je kunt bij gewone harde plastic boodschappen tassen wat gaten in de bodem prikken(niet de plastic zak tassen) op rij naast elkaar zetten, volgooien met de juiste grond en daar je aardappels in planten. Zodra de plantenloof geel word kun je oogsten. Succes werkt prima bij mij.

        /   Reply  / 
  5. Cilia

    Hier weten wij wel raad
    Met ’n kilo of 10 tomaat
    Maar ik heb al van alles geprobeerd
    Maar steeds gaat dit verkeerd
    Dus vertel me hét protocol
    Hoe kweek ik hiervan manden vol

      /   Reply  / 
  6. tessa

    ik heb sinds kort een moestuin en ik wil vooral groenten gaan kweken die minder makkelijk te krijgen zijn zoals snijbiet en rabarber. ideaal boek om mee te starten volgens mij!

      /   Reply  / 
  7. Wilma

    Voor mijn verjaardag (18maart) heb ik een moestuinbak gevraagd die mijn zwager voor me gaat maken. Deze zet ik op mijn balkon om zelf mijn heerlijke groenten te kweken. Lekkere courgette, rode bieten, eigen kruiden en wat al niet meer. Zelf maken is altijd lekkerder, leuker en goedkoper dan de winkel! Als beginner kan ik wel wat tips gebruiken!

      /   Reply  / 
  8. Anja Adema

    Ik zou wel een stevia willen kweken. Ik heb het ooit geproefd bij vrienden: lekker! Ik ben ook heel benieuwd naar de toepassingen in de keuken, dus daarmee wil ik experimenteren!

      /   Reply  / 
  9. Sil.

    Ik heb vreoger van een vreind geleerd om marokaanse muntthee te maken, dus plant ik elk jaar munt voor verse muntthee. Ook hoop ik dat mijn kiwi dit jaar een keer gaat bloeien en vruchten gaat geven. Ik heb 2 planten maar hoe kun je in hemelsnaam zien of ze van het juiste geslacht zijn. Maar het lekkerste zijn de bietjes die ik plant zodat ik de bietensalade naar recept van mijn moeder kan maken. Bij het bereiden en eten daarvan heb ik haar dan weer een beetje bij me……

    Ik lees bij veel mensen dat ze niet weten hoeveel water ze moeten geven of wat voor grond. Lees dan eens de site van jelle medema http://www.makkelijkemoestuin.nl ik moestuinier al jaren in bakken, maar ben toch nog veel van zijn tips gaan gebruiken. Vooral zijn moestuin,mix en de makkelijke manier van water geven zijn een aanrader.

      /   Reply  / 
  10. Debbie Stip

    Oehh, leuk, zag het boek vd week in de Flow en ik ben toevallig net bezig met het “ontwerpen” van mijn eigen moestuintje voor op het balkon, wordt waarschijnlijk een MM-bak van Jelle( http://www.makkelijkemoestuin.nl/)

    Ik wil graag leuke tomaatjes,sugar snaps, pompoentjes en makkelijke groenten zoals sla en radijsjes. Ook nog een paar balkonrand-bakken met leuke keukenkruiden is de planning…en dan scouten voor lekkere recepten, dus dit boek zou een welkome verrassing zijn :-D

      /   Reply  / 
  11. Sjors

    Leuk boek.

    Als ik iets nieuws zou willen leren verbouwen, ga ik voor thijm.

      /   Reply  / 
  12. Anita H.

    Munt. Ik heb wel vaker zo’n potje uit de supermarkt meegenomen, maar daar heb ik nooit lang plezier van. Ik ben dol op muntthee (met honing); die wil ik graag dagelijks drinken. Is niet te vergelijken met muntthee uit zakjes.

      /   Reply  / 
  13. milou

    ik heb heel even een inkijkexemplaar bekeken op www en was gelijk enthousiast over het fruitkistje met de pompoen. ik ga vandaag gelijk wat kistjes scoren en ga ermee aan de slag. ben wel heel erg nieuwsgierig geworden naar de rest van het boek!

      /   Reply  / 
  14. Heidi Steven

    Tomaat :) Ik ben dol op tomaat. Door de sla, met ham op een boterham, onder een plak kaas op een omelet, met een ei in parten als snack. Ik weet er wel weg mee :) Het lijkt mij geweldig om zo mijn minituintje in te kunnen lopen en te kunnen plukken wat ik eten.

      /   Reply  / 
  15. Ellen

    Ik krijg een MM bak voormijn verjaardag. Heb er zo’n zin in.
    Ben al aan het voorzaaien. Tomaten, Paprika, Sla.
    Ook ga ik nog wat kruiden zaaien.
    En ja dan een kookboek scoren met allemaal lekkere recepten.
    Wat een heerlijk vooruitzicht.

    Gr Ellen

      /   Reply  / 
  16. Mary-Ann Vermeulen

    “Vergeten groenten” zoals aardpeer, schorseneren, pastinaak, postelein…daar ben ik wel benieuwd naar. Van aardperen weet ik dat ze heel hoog kunnen worden, maar hoe ze smaken….?

      /   Reply  / 
  17. Iris

    Helaas geen tuin voor mij waar ik een apart hoekje heb voor mijn verse kruiden en eventueel groenten fuit. Een vijgenboom zie ik ook wel zitten. Maar helaas is dat met een balkon wat minder goed te realiseren. Dus zal ik dit jaar beginnen met tomaatjes en veel verse kruiden in potten. Heerlijk een salade met een tomaatje vers geplukt van mijn eigen struikje.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>