Vijftien minuten

Onlangs reed culinair journalist Mac Van Dinther met een achterbak vol boodschappen naar Restaurant Fifteen. Met eigen ogen wilde hij eens zien of de recepten uit Jamie’s nieuwste kookboek door anderen wel te bereiden waren binnen de beloofde vijftien minuten. De chef-kok, een culinair journalist en een kookgek voerden het experiment uit. Ieder gerecht was net binnen het kwartier klaar. Maar dan ook maar net. En dat nog eens door (semi-)professionals in een goed uitgeruste keuken.

 

Kookboek van het Jaar
Diezelfde week ging ik met het Nederlands Bakboek op het aanrecht aan de slag om koekjes te bakken. Keurig volgde ik de aanwijzingen van het authentieke bitterkoekjesrecept. Helaas, in de oven klapten mijn mooi gerolde amandelbollen in tot platte duiten. Bovendien waren ze veels te hard. Ook het recept van kletskoppen mislukte jammerlijk. De details zal ik je maar besparen.

Wat ging hier nou mis? Ik volgde toch een recept uit het Nederlands Bakboek, Kookboek van het Jaar 2012? Lovend was de jury over het samenbrengen van authentieke recepten en bakgeschiedenis. Zo’n aangeprezen kookboek kon toch niet tegelijkertijd rampzalig zijn?

Vegetarisch of niet?
Niet veel later kwam Vega-zus bij mij eten. Graag iets zonder vlees. Ik hou best van vegetarisch eten, maar iets nieuws verzinnen is iedere keer toch weer een uitdaging. Een vegetarisch kookboek op de plank bood uitkomst. Bij een plaatje van een lekker ogende salade stop ik met bladeren. Wat zie ik daar nou voor vreemde stukjes tussen de radicchio en kerstomaatjes liggen? De benodigde ingrediëntenlijst op de naastgelegen pagina geeft het antwoord. Vier kipfilets, gekookt en in dunne plakjes gesneden. Als extraatje tipt de auteur ook nog dat kalkoenfilets gebruikt kunnen worden. Tja…

Hieronder dan maar een lekker vegetarisch, authentiek bakgerecht dat binnen 15 minuten op tafel kan staan. Ook door de hobbykok.

 

Mini-tomatentaartjes  (voor 4 personen)

Ingrediënten:
4 plakjes diepvries roomboterdeeg (ontdooid)
2 eieren
2 eetlepels groene pesto
4 eetlepels room
2 trostomaten
50 gr. geraspte belegen kaas

Bereiding:
Verwarm de oven op 200⁰C. Vet een muffinvorm met 12 holtes van 3 à 4 cm in. Druk in elke holte een stukje bladerdeeg. Klop in een kom de eieren los met de pesto, de room en de kaas. Schep dit in de vormpjes (niet tot de rand). Snijdt de tomaat in blokjes en verdeel over het eimengsel.

Bak de taartjes in de oven in circa 10 minuten goudbruin en gaar.


Lees ook:Recept – Gegratineerde oesterzwammentaartjes met rode ui
Lees ook:Recept Sperziebonentaart
Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren
Lees ook:Recept Uienbrood
Lees ook:Recept Aardappelgratin Dauphinoise

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Vijftien minuten

 1. Herna

  Wat een lang onoverzichtelijk verhaal. Gelukkig staat helemaal onderaan nog een recept.

    /   Reply  / 
 2. Inga P

  Haha, heel herkenbaar! afgelopen weekend wilde ik een chutney maken voor een indiase tafel. Pas aan het eind van het recept staat dat de mango een dag in de suiker moet staan….aarrrrrhhghh!! Bij bereidingstijd stond slechts 20 minuten.

    /   Reply  / 
 3. Supergroninger

  Leuk verhaal, en uit het leven gegrepen – dacht altijd dat het aan mij lag…

    /   Reply  / 
 4. Jasmijn Bus Auteur

  Dank voor jullie reacties. Wij horen altijd graag hoe de blogs worden ontvangen en hoe het in keukens van de lezers vergaat.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>