Recept – Gegratineerde oesterzwammentaartjes met rode ui

Herfst! Na twee weekjes vakantie was het wel even omschakelen. Nederland ziet er al een stuk gekleurder uit dan het nog best groene (noorden van) Spanje. En dat betekent maar 1 ding: ik haal mijn collectie herfstrecepten weer uit de kast. Veel paddenstoelen, pompoen, af en toe wat kolen en knollen (pastinaak, bieten, aardperen, schorseneren) en wild. En ook hier op koken.blog.nl ga ik weer zoveel mogelijk recepten geven die bij de herfst passen.

Want het koken met de seizoenen is leuk! Ieder kwartaal opnieuw heb je beschikking over nieuwe ingrediënten, waarmee je oude klassiekers kunt maken, maar ook op zoek kunt gaan naar nieuwe inspiratie. En hoewel oesterzwammen (gekweekt) het hele jaar beschikbaar zijn, vind ik ze toch in dit seizoen thuishoren. Daarom deze Gegratineerde oesterzammentaartjes met rode ui uit het kookboek  Gerechten van de Heerlijkheid. Van de Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar met producten van het eigen landgoed wordt gekookt. En dus met de seizoenen mee! 
   GEGRATINEERDE OESTERZWAMMENTAARTJES MET RODE UI
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 4 plakjes bladerdeeg
* 1 rode ui
* 250 gr oesterzwammen
* 25 g boter
* verse tijm
* 100 ml room
* 1 ei
* peper en zout
* 4 plakjes jonge kaas
* 100 g crème fraîche

Bereidingswijze:
Laat de bladerdeeg ontdooien en verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de plakjes bladerdeeg in kleine taartvormpjes en prik het deeg in met een vork.
Snipper de rode ui en bak deze in de boter. Voeg na ca 5 minuten de in reepjes gesneden paddenstoelen toe.  Bestrooi met tijm en verdeel het over de vormpjes.
Klop de room los met het ei en voeg wat peper en zout toe. Schep het over de paddenstoelen en bak de taartjes ca 10 minuten in de oven.
Haal de taartjes uit de oven (laat deze nog aanstaan!) en leg er een plakje kaas op en bak de taartjes nog eens 8 minuten.
Laat de taartjes heel even buiten de oven staan en verwijder het vormpje.
Serveer warm met een beetje  crème fraîche.

Uit het boek: Gerechten van de Heerlijkheid van Djon Okkerse en Catherine barones van Verschuer-van Sminia [uitgeverij House of Books, isbn: 9789044333428] – lees hier mijn recensie

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

-

 

Lees ook:Recept Omgekeerde mini-uientaartjes
Lees ook:Recept paddenstoel-truffelragout
Lees ook:Recept Vegan: Shepherd’s Pie
Lees ook:Recept Winterse pasta met groene kool
Lees ook:Recept Lasagne van verschillende soorten paddenstoelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>