Kookboek Hemelse modder

hemelsemodderEen van de genomineerde kookboeken voor de verkiezing Kookboek van het Jaar 2009 is het Chefsboek van het restaurant Hemelse Modder. Ooit begon het in Amsterdam als een krakersrestaurant waar je alleen vegetarisch kon eten. En altijd was er keuze uit twee voor-, twee hoofd- en twee nagerechten. Bij een verhuizing kwamen ook vlees- en visgerechten op de kaart, maar nog altijd had je een ruime keuze aan vegetarische gerechten. En anno 2009 is het een professioneel restaurant, dat de oude waardes nog altijd hoog in het vaandel heeft staan. En het 25-jarig bestaan was reden voor een feestje en de uitgave van een kookboek met alle succesnummers van de afgelopen jaar.

En het is een mooi boek geworden!

Het kookboek
En wat een verademing ook! Het boek is heel rustig vormgegeven, zodat alle aandacht uit kan gaan naar de recepten. Op iedere pagina staat er 1, met een foto erboven. Soms staat er nog een paginagrootte foto naast, als de tekst wat langer is. Na een kort voorwoord volgen de voorgerechten, dan de hoofdgerechten in drie delen; vegetarisch, vis en vlees en dan volgt het hoofdstuk met de nagerechten. Tussen de hoofdstukken staan stukken tekst over de geschiedenis van het restaurant en impressies van de werknemers en de bezoekers. Van die laatsten zijn er sommigen al vanaf het prille begin vaste klant. Leuk zijn de foto’s van de oprichters met hun typische wilde jaren-80-kapsels en wat sfeerimpressies van het personeel en het restaurant van de voorbije jaren.

De gerechten
Op een of andere manier zijn de gerechten zo gefotografeerd dat ze niet moeilijk te maken lijken. En als je de recepten leest, dan valt dat inderdaad erg mee. Ze zijn erg bondig omschreven, en termen als blancheren worden dan niet uitgelegd, maar ik denk dat mensen die dit boek zullen kopen wel weten wat dat is. Het leuke is dat het boek mooi de culinaire trends vanaf 1984 tot nu weergeeft. Terrines en geitenkaas in preiblad van rond 1990, broccolisoep uit de beginjaren, maar verrassend genoeg is het recept voor de strudel van prei en geitenkaas van 2008, die had ik wel wat vroeger ingeschat. Maar het gerecht Hemelse Modder, chocolademousse, stond alle jaren op de kaart.

Het is geen typisch Chefsboek in die zin dat er continu foto’s van de chef in actie in staan, verhit achter het fornuis, dat is het niet. Nee, soms zie je alleen een hand en dat is het. Maar lekkere dingen kun je er zeker uit maken! 

Kookboek Hemelse modder – Orange House – isbn 9789490128012

Lees ook:Recept Hemelse Modder
Lees ook:Ik kook met oma
Lees ook:Wat is jouw favoriete kookboek van 2009?
Lees ook:Nominaties Kookboek van het jaar bekend!
Lees ook:De Portfolio van ‘t Schulten Hues

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Kookboek Hemelse modder

  1. Pingback: Recept Hemelse Modder | Koken

  2. Pingback: Tough cookie | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>