De Portfolio van ‘t Schulten Hues

porffolioVan sommige restaurants weet je bijna zeker dat de kans klein is dat je er ooit zult eten. Domweg omdat ze niet in de buurt zitten en je niet wilt overdrijven met omrijden of speciaal in de auto stappen voor een restaurant. Maar gelukkig worden er dan kookboeken gemaakt.

Ook de eigenaren Peter en Jacqueline Gast van ‘t Schulten Hues in Zutphen maakten een mooi salontafelboek Portfolio over hun keuken, hun dromen en idealen. Later dit (voor) jaar komt er een nieuw kookboek, een dubbellaar zelfs, van ze uit, maar ik bekeek eerst eens hun kookboek uit 2007.

Kookboek?
Portfolio is een prachtig uitgevoerd kookboek. Door de landscape-uitvoering steekt het wel uit je boekenkast maar de foto’s komen er goed in tot hun recht. Daardoor lijkt het alsof de gerechten op je bord voor je liggen, in plaats van dat je in een kookboek aan het bladeren bent. Maar is het wel een kookboek? Tuurlijk staan er recepten in. Maar die zijn achtenin het kookboek weggestopt en losgekoppeld van de foto’s van de gerechten. En door de brede uitvoering blijft het kookboek niet makkelijk in je kookboekenhouder staan.

Salontafelboek?
Ik noemde Portfolio al hierboven een salontafelboek, is het dat dan? Want meer dan de recepten krijgt de geschiedenis en visie van het restaurant  en haar eigenaren de aandacht. En dan besef je maar weer eens dat het leven van een kok en gastvrouw niet over rozen gaan. Mooi is dat ook de ‘voorkant’, de zwarte brigade, oftewel de rol van de bediening, veel aandacht krijgt in deze Portfolio van ‘t Schulten Hues. En dat is ook precies wat Peter en Jacqueline Gast met hun volgende boekenproject Portfolio Mini opnieuw zullen gaan doen. Later daarover meer.

Tja, welk naampje je het beestje ook geeft, Portfolio biedt wat het is: een mooi overzicht van wat er komt kijken bij het runnen van een restaurant. En dat is nu eenmaal meer dan een beetje lekker koken, hoe goed ook, en hoe blij de mensen van Michelin er zijn geworden (1 ster). Misschien toch maar eens die auto in om het met eigen ogen te bekijken en te proeven?!

boek: Portfolio – ‘t Schulten Hues – Kunstmag – isbn – te koop bij bruna

Lees ook:Verkiezing Kookboek van het Jaar
Lees ook:Raceauto van groenten rijdt op chocolade
Lees ook:Herman den Blijker stuurt restauranteigenaren met vakantie
Lees ook:De nieuwe Lekker: verrassende verschuivingen
Lees ook:Lute Elements 01

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>