Eerste chocolademelk was een soort bier

cacaopot - pnasVeel mensen denken dat de Maya's (die leefden tussen 300 en 900 na Christus) de eerste ontdekkers en drinkers van chocolademelk waren. Zij zouden als eerste geleerd hebben om een drankje te maken uit de vruchten van een cacaoboom. Experts wisten al beter en dateerden de ontdekking van een cacaodrankje al ruim 500 jaar voor Christus. Vorige maand publiceerden Amerikaanse wetenschappers in het vooraanstaande tijdschrift PNAS dat het nog eerder moet zijn geweest dat mensen de inhoud van cacaopeulen verwerkten tot een drankje. Deze zogenoemde Mesoamericans zouden er een soort bier van hebben gebrouwen. 

In Puerto Escondido, het huidige Honduras, zijn archeologische vondsten van aardewerken potten chemisch bestudeerd op hun inhoud en, heel bijzonder, op de stoffen die in het aardewerk zijn getrokken. De onderzoekers concludeerden dat de Mesoamericans de pulp rond de cacaobonen fermenteerden tot een soort bier. Ook de vorm van de potten zou hierop wijzen. De onderzoekers menen dat de Mesoamericans pas bij toeval zouden hebben ontdekt dat er een veel lekkerder drankje van te maken was.
Overigens moet je niet denken dat onze huidige chocolademelk veel op de xocolatl van de Indianen leek. Sinds de Spaanse kolonialisten cacao naar Europa brachten zijn er een aantal veranderingen in het verwerkingsproces aangebracht die maken dat we chocolademelk in haar huidige vorm drinken.

Bron: PNAS

Lees ook:Gevonden chocoladedrank
Lees ook:Recept Warme chocolademelk
Lees ook:Lekkernijen door toeval
Lees ook:Biertje? Even 270 euro lappen!
Lees ook:Bier drinken met je ogen

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Eerste chocolademelk was een soort bier

  1. Lizet Kruyff

    Chocola bij de Azteken en Maya’s was een schuimend drankje waarschijnlijk voorbehouden aan de elite. Het was niet zoet, pas in Europa is er in de loop der tijd suiker bijgedaan en daarna werd het pas populair. Het is geweldig dat met moderne onderzoektechnieken meer te weten valt te komen over de precieze bereiding van die drankjes, en dat ze dus al veel eerder werden gemaakt dan aanvankelijk gedacht.
    Nu nog iemand die er mee aan het experimenteren slaat om het bereidingsproces opnieuw uit te vinden.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Inderdaad Lizet! En ook in Europa was het de eerste tientallen jaren een drankje dat alleen aan de elite was voorbehouden.
    Leuk dat jij vooral nieuwsgierig bent naar ‘het recept’, ik zou juist graag willen weten hoe deze mensen vroeger tot dit soort technieken kwamen en hoeveel toeval daar bij van pas kwam of juist niet…

      /   Reply  / 
  3. Lizet Kruyff

    Aanvankelijk werd chocolade ook gebruikt om sauzen te binden, maar dat heeft slechts bij konijn stand gehouden in delen van Europa (bijv. Zuid Limburg). Als drankje was het in Frankrijk in de 18e eeuw voorbehouden aan volwassenen, want lustopwekkend.
    Overigens denk ik niet dat het zoeken naar ‘het recept’ of naar ‘de technieken’ erg uiteenlopen. Als verwoed experimenteel voedselarcheoloog wil ik via het uitvinden van het ‘hoe deden ze dat’ er achter komen wat de mogelijkheden zijn, en hoe ze dat dan te weten hadden kunnen komen. En hoe dat smaakte natuurlijk.

      /   Reply  / 
  4. Edith Dourleijn

    Ah, dan zijn we toch naar hetzelfde op zoek!

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Gevonden chocoladedrank | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>