Vandaag eindelijk het langbeloofde recept voor appelchutney. Want ja, we hadden natuurlijk nog zat appels over van ons Zeeuwse plukweekend vorige maand. Chutney is in Nederland nog ondergewaardeerd, maar op Engelse eettafels niet weg te denken. De typisch Engels chutneys zijn gebaseerd op de frisse, verse chutneys die in India bij pittige gerechten wordt geserveerd. Maar sinds de koloniale tijd hebben de Engelsen daar hun eigen scherpe, zoetzure draai aan gegeven. Deze chutneys kun je inzetten bij meerdere maaltijden. Om een nederig broodje kaas of ham meer allure te geven bijvoorbeeld. Of bij de borrel bij een lekker kaasbordje. Ook vegetarische gerechten met veel groenten of kaas krijgen extra schwung met een klodder chutney erbij. Denk aan gebakken of gefrituurde camembert of courgette in een deegje. En last but not least past deze appelchutney perfect bij de kippenleverpaté van vorige week.
Chutney met bier
De Engelsen ontdekten ook dat je fruit en groenten die je in overvloed hebt, in een chutney mooi kunt bewaren tot lang na de oogst. Zo kun je heel goed chutneys maken van een overschot aan enorme courgettes of pompoen uit je eigen groentetuin, aan het eind van de zomer. Zoek een basisrecept en gebruik je fantasie maar. In een van de River Cottage handboeken van Hugh Fearnley-Whittingstall staat zelfs een chutney gemaakt met verschillende groenten, fruit, dadels en een stevig (Engels) bier. Onderstaande appelchutney, losjes gebaseerd op een recept uit het Avoca Café Cookbook (een van mijn favorieten) is een stuk eenvoudiger en daardoor lekker snel te maken.
- Je kunt ordinaire keukenazijn gebruiken, maar je chutney vaart er wel bij als je kiest voor een (maar iets duurdere) wijn- of ciderazijn
- Een zelfgemaakte pot chutney met een mooi etiket is natuurlijk een geweldig origineel (kerst)cadeau
- Het steriliseren van de potten kun je gewoon in de afwasmachine op de hoogste temperatuur doen. Oude jam-en augurkenpotten zijn prima geschikt hiervoor natuurlijk.
- Denk groot als je chutney gaat maken: doe gelijk een flinke pan. En zo’n berg groenten en/of fruit daarvoor fijnsnijden is heerlijk ontstressend.
Recept: Appelchutney
Ingrediënten
1 kilo stevige appels, geschild en in stukjes van ½ cm
250 gram uien, fijngehakt
2 rode en/of gele paprika’s, in kleine stukjes
200 gram rozijnen
700 gram zachte bruine suiker
½ theelepel zout
900 ml wijn- of ciderazijn
Bereidingswijze
Doe alle ingrediënten samen in een grote pan. Breng het mengsel aan de kook en laat het op een zacht vuur garen, tot alle stukjes zacht zijn en de chutney de gewenste dikte heeft.
Giet de chutney in gesteriliseerde potten en laat die ondersteboven afkoelen om ze extra goed te sealen.
Lees ook:Fruit in het avondmaal
Lees ook:Recept winterse smoothie met rode kool
Lees ook:Recept – Tosti met oude kaas en mango
Lees ook:Koken voor studenten: pasta met spinazie
Lees ook:Recept: Pastasalade met gebakken mulfilet