Recept: Ediths boerenkoolquiche

boerenkoolquiche1

De grondlegger van koken.blog.nl is geëmigreerd. Onze Edith gaat de Amerikaanse foodwritersmarkt veroveren. We gaan haar, de gezellige redactie-etentjes en haar enorme bron aan culinaire kennis enorm missen!

Edith schreef zelf regelmatig over haar emigratie-avontuur op haar eigen website eediete.nl. Bijvoorbeeld over de vriezer die leeg moest. Bevroren rookworst neem je nu eenmaal moeilijk mee in je koffer.

Omdat het zo goed in ons boerenkool-thema van deze week past, maar vooral omdat het gewoon een heel lekker recept is, Ediths boerenkoolquiche-recept voor jullie. En lees vooral ook even de inleidende blog!

Boerenkoolquiche
Voor 3 personen

* 200 gr bloem
* 100 gr koude boter + nog een klontje om te bakken
* snuf zout
* ca 1 dl water
* 300 gram boerenkool, schoongemaakt
* ca 3 dl bouillon
* 1 ui
* 1 el zongedroogdetomatenpasta (of 1 tl gewone tomatenpuree)
* verse groene kruiden, zoals tijm, rozemarijn, oregano, peterselie (gehakt, ca 2 el)
* 5 eieren
* peper
* 1 kuipje crème fraîche
* 1 rookworst

Maak eerst het deeg. Hak de (koude) boter in heel kleine stukjes, meng met het zout snel door de bloem, waarbij je het water gebruikt om het deeg snel tot een geheel en soepel deeg te kunnen kneden. Leg het een half uurtje, of langer, in plastic folie in de koelkast om op te stijven.
[Bladerdeeg kan je ook gebruiken, maar dat levert een dunne bodem op. Terwijl het nou juist zo lekker is om een mooie krokante korst om de quiche te krijgen.]
Zet de boerenkool met ongeveer 2 deciliter bouillon op en kook met deksel op de pan tot het gaar genoeg naar je zin is. Pas op dat ie niet droogkookt.
Giet dan af en laat goed uitlekken in een vergiet. De boerenkool mag ook gerust afkoelen.
[Ik vond het wel lekker dat ie goed gaar was in deze quiche, en kookte de boerenkool 25 minuten. ]
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Bak ze zachtjes in de boter op laag vuur aan. Laat rustig een minuut of 10 zo staan, onder af en toe roeren.
Hak de groene kruiden en voeg toe aan de ui.
Voeg nu de tomatenpuree toe en roer goed door. Giet de rest van de bouillon erbij, roer en laat op laag vuur droogkoken.
Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht. Leg in de springvorm en bak deze blind voor, ca 20 minuten (hier meer uitleg).
Klop de eieren met peper en zout los in een ruime kom en klop dan de crème fraîche erdoor.
Voeg de uien en uitgelekte boerenkool toe en meng goed.
Doe het mengsel in het voorgebakken deeg en leg de helft van de rookworst in plakjes erop. Bak de boerenkoolquiche in ongeveer 25 minuten af in de oven. Leg 10 minuten voor het einde de rest van de plakjes rookworst op de quiche.
[Op deze manier zal een deel van de worst lekker knapperig worden, terwijl je de andere helft alleen maar wat verwarmd.]

En straks in het warme, zonnige California eet ik deze quiche gewoon lauw of koud. Ook lekker!

Lees ook:Recept Boerenkool stamppot
Lees ook:Recept pepernoten
Lees ook:NL Superfood? Boerenkool!
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept: Ediths boerenkoolquiche

  1. Herna

    Ik wens Edith heel veel succes en geluk in Amerika. Ik zal haar missen op het koken.blog.

      /   Reply  / 
    1. Jill Lauret Auteur

      Dag Herna, Edith is niet helemaal uit beeld verdwenen hoor. Ze blijft, al zal de frequentie wat lager zijn, gewoon zo nu en dan meeschrijven. Gelukkig maar! Zo kunnen we met zn allen toch een beetje meekijken in haar nieuwe leven aan de andere kant van de oceaan.

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>