Recept – uiensoep

Vandaag juicht culinair Nederland. Er zijn geen Michelinsterren verloren, alleen maar bijgekomen. En dat is goed nieuws. Minder goed nieuws is dat de mensen die ons eten produceren (de boeren, telers en fokkers) vaak niet zoveel te juichen hebben. Vorige week nog, was er een boer in Woubrugge die zijn uien niet voor een fatsoenlijke prijs verkocht kreeg en ze dus maar gratis weggaf aan particulieren. Nouja, bijna gratis dan. Familie Noordam vroeg alleen een bijdrage voor het netje van de uien. Op twitter kwam er al direct de oproep om die mensen dan in vredesnaam evenveel geld te geven als je er in de supermarkt voor betaalt. Dat is ook een schijntje immers.

Reden genoeg dus om de ui vandaag in het zonnetje te zetten. Normaal gesproken verdwijnt de ui anoniem als eerste in de pan. Nu ook, maar wel op een heel bijzondere manier. Aldus het  recept voor uiensoep van Adriaan Jaeggi, wiens culicolumns uit de Volkskeuken, nu 4 jaar na zijn overlijden, eindelijk zijn gebundeld. Zijn recept voor iedereen die op een houtje moet bijten, omdat niets goedkoper is dan uien en een beetje water. Zeker als je op dit moment in Woubrugge woont.
 

LICHT GEBONDEN UIENSOEP
Voor 4-6 personen

Ingrediënten:
* 4-6 hardgekookte eieren
* 10 uien
* 200 gr boter
* 3 el bloem
* 1 el wijnazijn
* 1,5 l bouillon (water is nog goedkoper)
* zout en peper
* nootmuskaat
* 150 gr gerapste oude kaas

Bereidingswijze:
Smelt de boter in een grote pan op laag vuur.
Pel de uien en snijd ze in ringen. Doe ze bij de boter en laat ze karameliseren en zoet worden. Laat ze daarvoor minstens 3 kwatier in de oven pan [Sorry PaulO] stoven.
Als de uien zacht en zoet zijn, de bloem erbij en roeren tot een egale bruine massa zich begint te vormen.
Giet dan de azijn en bouillon erbij en blijf roeren. Pas op, roer de uien niet kapot.
Laat de soep nog 15 minuten zachtjes koken, evt met een laurierblad/kruidnage erin.
Proef en breng de soep op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Dien op met geprakt ei en geraspte kaas.

Uit het boek: Chez Adriaan van Adriaan Jaeggi [uitgeverij: Nieuw Amsterdam, isbn: 9789046810866] – lees hier mijn recensie

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

Lees ook:Recept uiensoep (van Michael)
Lees ook:Chez Adriaan
Lees ook:Recept Uienbrood
Lees ook:Recept Goudse kaas-mosterdsoep
Lees ook:Recept met het blad van radijs

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept – uiensoep

  1. PaulO

    OK, uien stoven in de oven i.p.v. laag vuur. Maar op welke temperatuur staat die oven dan voorverwarmd?

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Nee, foutje van mij. Oven stoven, daar iets mee, ofzo. Gewoon in de pan laten stoven. Laag vuur, dat wel! ;-)

        /   Reply  / 
  2. Pingback: Chez Adriaan | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>