Recept – Jamie’s Marokkaanse gehaktballetjes

Gehaktballetjes, in ieder land worden ze wel gemaakt. Het is natuurlijk ook een ideale manier om restjes vlees te verwerken. Je maalt deze fijn, mengt er wat kruiden en specerijen door en na het bakken is het heerlijk smullen. In zijn nieuwste kookboek Jamie's reizen, laat Jamie Oliver ons kennismaken met zijn variant van de Spaanse, Zweedse en Marokkaanse gehaktballetjes.

De Spaanse worden geserveerd in tomatensaus, de Zweedse in een bessensaus en de Marokkaanse kefta op een broodje. Hier het recept voor die laatste, en vergeet de serveertips niet te lezen! (En hier later kan je mijn recensie van dit kookboek hier lezen).
  

KEFTA / MAROKKAANSE GEHAKTBALLETJES
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 500 gr rundergehakt (of vervang een deel door lamsgehakt)
* 1 kleine rode ui, gepeld en geraspt
* 1 tl komijnpoeder
* 1 tl korianderzaadpoeder
* 1 tl paprikapoeder
* stuk verse gember (ter grootte van een halve duim)
* klein bosje verse koriander, fijngehakt

Bereidingswijze:
Meng alle ingrediënten met wat zout en peper goed door elkaar. Maak er ongeveer 20 balletjes van.
Leg deze op een plaat, dek af met keukenfolie en zet ze minimaal een half uur in de koelkast.
Besprenkel de kefta, de gehaktballetjes dus, met wat olijfolie en laat ze op de barbecue of grill (maar koekenpan kan natuurlijk ook) bakken, terwijl je ze regelmatig keert. Na een minuut of 7 à 10 zijn ze wel klaar. Bak de balletjes eventueel in porties, als ze niet zonder wat tussenruimte op de grill passen.

Serveertips:
Maak een salade van 1 rode ui in dunne ringen, 2 handen gehalveerde kerstomaatjes, sap van een halve citroen en lekker veel olijfolie, zout en peper.
Maak een sausje van Griekse yoghurt en harissa (pas op, is een soort Marokkaanse sambal dus erg pittig).
Verwarm intussen ook 4 Arabische platte of pita-broodjes.
Snijd de broodjes open en verdeel de saus, salade en gehaktballetjes over de broodjes. Zet er eventueel nog een groene salade naast.

Uit het boek: Jamie's reizen van Jamie Oliver (uitgeverij Kosmos, isbn: 9789021550008)  - lees hier mijn recensie.

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of gebruik het zoekvenstertje rechtsboven op deze site.

Lees ook:Recept Gehaktballetjes
Lees ook:Recept – Marokkaanse courgettesalade
Lees ook:Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus
Lees ook:Recept Melk & Dadels: zeebaars m’charmel uit de oven
Lees ook:Recept Komkommersalade

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>