Recept Renata’s heek, aardappel en pompoen

Terwijl Herman den Blijker allerlei sherry’s aan het proeven was voor zijn boek Herman dichtbij, moesten de drie laatste kandidaten in het programma Herrie aan de Horizon aan de slag met vis. Renata, de uiteindelijke winnares koos voor heek, Ellen, de andere finaliste voor zwaardvis en Richard viel dankzij zijn tonijn af. Het recept staat in het boekje Herrie aan de horizon, waarin je een snelle samenvatting van de televisieserie kunt krijgen, inclusief een aantal recepten. Zoals dit recept van Renata voor Heek, aardappel en pompoen.

RENATA’S HEEK, AARDAPPEL EN POMPOEN

Ingredienten:
* 1,5 kg heek – laat de visboer de heek fileren (zelf doen mag natuurlijk ook)
* 8 kruimige aardappels
* 1 flespompoen
* paar eetlepels bloem
* 150 gr roomboter + boter om in te bakken
* visfond (potje bij de visboer, of maak ‘m volgens het recept in het boek)

Bereidingswijze:
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Schil de pompoen, verwijder de zaden en snijd de pompoen in blokjes. Meng de pompoen met een flinke scheut olijfolie en wat klontjes roomboter en leg deze in een ovenschaal. Dek af met aluminiumfolie en zet ze ca 20 minuten in de oven. Bestrooi ze dan met zout en de blaadjes verse rozemarijn en bak af in nog eens 15 minuten en zet ze de laatste 5 minuten onder de grill van je oven.
Kook intussen de aardappelen in de schil in ca 20 min, en houd ze na het afgieten warm.
Bestrooi de vis met zout. Zeef wat bloem, en bestrooi de huidkant van de vis hiermee. Klop het teveel aan bloem voorzichtig van de filets af.
Schil de aardappelen (pas op, ze zijn heet!) en snijd ze in stukjes.
Verwarm een flinke kluit roomboter in een koekenpan en bak hierin de vis op de huidkant. Is de vis voor de helft gegaard, draai ‘m dan voorzichtig om en laat ‘m verder garen op lager vuur. Dat duurt nog ca 2 minuten.
Verwarm intussen ook de visfond en klop er 150 gr aan koude boter (in blokjes) in gedeeltes doorheen, zodat de fond iets gaat binden.
Laat de blokjes aardappel heel even in de fond liggen, terwijl je de (voorverwarmde!) borden opmaakt met de pompoen, de heek en als laatste schep je er de aardappel bij. Giet ook wat van de gebonden visfond over de vis.

Lees hier mijn recensie van het boek Herrie aan de horizon.

Uit: Herie aan de horizon – Kosmos – isbn 9789021538310

Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Herrie aan de horizon – het tv-programma in boekvorm
Lees ook:Recept Taco’s met chorizo, lekker voor de herfst
Lees ook:Recept Nieuwe aardappels met feta en munt
Lees ook:Recept Kaasfondue uit een pompoen

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Renata’s heek, aardappel en pompoen

  1. Pingback: Herrie aan de horizon - het tv-programma in boekvorm | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>