Zo, en nu weer even normaal – Jamie’s Comfort Food

Jamie’s Comfort Food, het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, is niet hip of trendy. Het kloeke boek gaat over gewoon heel lekker eten. Eindelijk!

unnamed

Moeten we nog uitleggen hoeveel invloed Jamie Oliver heeft op onze eetgewoonten en keukengebruiken? Hoe baanbrekend zijn televisieprogramma is geweest? Neehoor, het succes van zijn kookboeken, programma’s, keukenspullen en zelfs Ted Talk bewijzen dat wel: Jamie is de meest toonaangevende televisiekok van dit moment.

Daarom waren z’n laatste kookboeken een beetje teleurstellend. Jamie in 15 minuten en Jamie in 30 minuten waren niet erg duidelijk en eigenlijk ook niet zo inspirerend, Te Gast bij Jamie en Bespaar met Jamie deden weinig stof opwaaien. Maar dan nu (tromgeroffel): Jamie’s Comfort Food.

Eten waar je vrolijk van wordt

Iedereen heeft een kookboek vol Comfort Food in zijn hoofd, zegt Jamie in de inleiding. Eten waar je vrolijk van wordt, eten dat je troost, eten om wat te vieren. Honderd van dat soort gerechten heeft hij uitgezocht voor dit kookboek. Meer recepten, zegt hij zelf, en veel ruimte om op ‘nerderige details’ in te gaan en om weetjes en ‘hoogdravende teksten’ (zijn eigen woorden) te delen.

Deze recepten zijn niet geschikt voor een doordeweekse dinsdagavond, tenzij je dinsdag een snipperdag opneemt. Want alle bereidingen kosten tijd, om te sudderen en te stoven, te marineren of langzaam te garen. Tja, genieten kun je niet haasten, schrijft Jamie. “Sommige dingen zijn de moeite van het wachten en perfectioneren meer dan waard. Het zijn de kleine lesjes: geroosterd brood is pas echt lekker als de boter gesmolten is, de beste thee moet drie minuten trekken, een perfect gebakken aardappel is krokant van buiten en luchtig van binnen.”

Lange lijst

Bij een nieuw kookboek heb ik altijd hetzelfde ritueel: een stapel Post-It memo’s hou ik bij de hand en bij recepten die ik wil uitproberen, druk ik zo’n plakkertje op de pagina, dat als een tabje boven het boek uitsteekt. Het heeft bij dit boek van Jamie geen zin: iedere pagina kan zo’n felgekleurd vlaggetje krijgen. Alles lijkt me lekker, het ziet er prachtig uit en de recepten zijn uitgebreid uitgelegd. Allemaal klassiekers: schnitzels, soepjes en zelfs pap heeft een plek in het boek. Wat er binnenkort uit dit kookboek op tafel komt: de perfecte schnitzel, de chicken tikka masala met zelfgemaakte paratha’s, shepherd’s pie, kip kiev en de grote ballen gehakt. En dat is nog maar het begin, de lijst is veel langer.

Als ik dan toch een nadeel van dit kookboek moet noemen: comfort food is voor Jamie kennelijk vaak vlees en vis, een vegetariër gaat hier niet blij van worden. Een ander nadeel: al die kilo’s die ik ga aankomen als ik het van kaft tot kaft heb gekookt. Maar ik heb het ervoor over.

Jamie’s comfort food. Lekker genieten met vrienden en familie

  • Prijs: € 29,99
  • ISBN: 9789021558233

Lees ook:Daar is Jamie weer
Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip
Lees ook:Chicken tikka masala
Lees ook:Een nieuw kookboek voor Jamie Oliver
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zo, en nu weer even normaal – Jamie’s Comfort Food

  1. Edith

    Haha, dat met de gele memoblaadjes doe ik ook! En als ik een recept gemaakt heb, schreef ik er mijn opmerkingen over op. Nu niet meer, nu blog ik er direct over! ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>