Eerste Italiaanse restaurantgids van Nederland

Restaurantgidsen en -sites heb je in allerlei vormen. Nieuw is de Italiaanse restaurantgids Italia A Tavola. Daarin vind je meer dan 100 beste Italiaanse restaurants van Nederland. In tegenstelling tot veel gidsen is er geen rangorde. Alleen een opsomming van de lekkerste restaurants, gesorteerd per provincie. En apart voor Amsterdam en Den Haag.

Maar waarom zo’n gids?
 

Uitgever Marcel Molenbeek van DSV Media antwoordt:  “Nederland telt ruim duizend restaurants waar je Italiaans kunt eten, maar waar kwaliteit vaak meer lijkt te zijn afgestemd op de Nederlandse smaak dan op de authentieke Italiaanse keuken. Met A Tavola presenteren we een overzichtelijke gids die je een duidelijk beeld geeft van waar je echt goed Italiaans kunt eten.” En hij kan het weten, hij is de hoofdredacteur van het magazine De Smaak van Italië.

Specialiteiten
Naast de nodige informatie zoals adres, gemiddelde menuprijs, faciliteiten van het restaurant en de naam van chef, gastheer/vrouw en sommelier, wordt bij ieder restaurant de specialiteit van de chef genoemd. Leuk, en je krijgt gelijk nog meer zin om de restaurants te bezoeken.

Brons, zilver, goud
Het was mij niet direct opgevallen, maar de restaurants zijn allen gemarkeerd met een stempel. Brons, zilver en goud. En daarmee geeft de redactie toch een kleine rangschikking: van de- naar eigen zeggen - betere, de beste en de absolute toprestaurants. Tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar aan Roberto Payer, directeur van het Amsterdamse Hilton Hotel, kregen 10 restauranthouders ook nog eens een gouden A Tavola-Award uitgereikt.

En er is meer!
Naast maar liefst 159 restaurants worden per provincie ook de lekkerste delicatessenwinkels, ijssalons, pizzeria’s, wijnbars en koffiebars genoemd. En een aantal chefs worden uitgebreider in het zonnetje gezet. En vind je een lijst met de beste Italiaanse wijnen.

boek:  Italia A Tavola 2012 van Saskia Balmaekers [uitgeverij: DSV Media, isbn: 9789490838041] – meer culi-boeken vind je in de Rubriek Kookboeken

Lees ook:Gaultmillau: Mario Ridder chef van het jaar
Lees ook:Nieuwe restaurantgids die alles samenvat op komst
Lees ook:Culinair goud voor Nederland
Lees ook:Grootspraak: beste wijnrestaurant is Wereldmuseum!
Lees ook:Jamie Oliver start keten Italiaanse restaurants

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Eerste Italiaanse restaurantgids van Nederland

  1. Norbert Mergen

    Het blijft wonderlijk. Toen @eetschrijver erover twitterde hebben we (dus niet alleen ik) geïnventariseerd wat er uit Arnhem en omgeving was opgenomen. De Arnhemse restaurants La Rusticana en Da Zilli zouden zilver scoren, terwijl Ristorante Adriano (Heveadorp/Doorwerh) brond heeft. Dit is op zijn zachtst gezegd merkwaardig. Want niet alleen ik maar ook anderen vinden dat er een groot onderscheid bestaat, waarbij Adriano beduidend hoger zou moeten scoren. Tenzij pizza de maat is, want daar doet Adriano niet aan. Of iets anders wat we niet weten.

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      In het voorwoord van de uitgever staat het volgende over het toekennen van de edelmetalen:
      “Voor een goed oordeel van de restaurants hebben we gebruik gemaakt van onze eigen ervaring, aangevuld met waarderingen van consumenten en professionals en d bevindingen van het team van het internationale kwaliteitskeurmerk Marchio Ospitalita Italiana, dat door de Italiaanse Kamer van Koophandel wordt gehanterd.”
      Jouw restaurantje vliegt blijkbaar nog niet boven deze radar!

        /   Reply  / 
  2. Norbert Mergen

    Ik zou het geen restaurantje willen noemen, dit is de hogere klasse en de hogere Italiaanse cucina. Kijk eens op http://www.restaurantadriano.nl/
    Toen een aantal jaren geleden hier het WK voetbal voor jongeren tot 18 jaar was, bivakkeerde de hele Italiaanse pers en TV avond aan avond bij Adriano. Ze kwamen uit alle hoeken van Nederland. Omdat dat het enige goede restaurant was (en hun werkgever ongetwijfeld de rekening betaalde). En die Italianen kunnen het weten.

    Ik blijf erbij dat het hoogst merkwaardig is. Maar ja, ook bij IENS kunnen door persoonlijke waarderingen van mensen zonder smaak, matige restaurants een hoog cijfer krijgen. Daarom gebruik ik nooit meer IENS. (Maar vraag wel mijn Sow Food-contacten waar het goed eten is.)

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Dat laatste is zeker een goede tip, Norbert! Leden van Slow Food zijn immers erkende lekkerbekken. Ik ga deze tip onthouden voor als ik eens bij jou in de buurt ben en een restaurant zoek. Bedankt!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>