The Free Range Cook; Koken met Annabel Langbein

Of ik Annabel Langbein wilde interviewen. Deze Nieuw-Zeelandse schrijft sinds 1984 over eten, en heeft onlangs haar 18e kookboek afgeleverd. Bij dit De Free Range Cook hoort ook een tv-serie die op 24Kitchen wordt uitgezonden. Ik zei dus volmondig ja!

Als ik al zenuwachtig was, dan was dat snel over. Voor we het wisten praatten Annabel Langbein en ik over eten. Bijna iedere vraag leverde een recept op.
 

Mijn logische eerste vraag was: Wat bedoel je met Free Range Cook?
Free Range staat voor mij voor twee dingen. Enerzijds koken met verse, natuurlijke ingrediënten, die goed voor je zijn. Tegelijkertijd heeft het ook een letterlijke betekenis: vrij, zonder omheining. Koken zonder vast te houden aan tradities, maar je eigen creativiteit stimuleren en volgen. Met die verse ingrediënten, zonder rare toevoegingen. Ik heb titels als Creative Healthy Organic Cooking overwogen, maar dat werkte niet. Free Range wel.

In je kookboek geef je veel basisrecepten en daarop allerlei verschillende manieren om erop te variëren. Waarom?
Het is mijn filosofie. Om te koken heb je vooral zelfvertrouwen nodig. In Nieuw-Zeeland zijn er veel mensen die maar 7 of 8 recepten kennen en die tot in den uitentreuren maken en herhalen. Wat ik wil is mensen een paar goede basisrecepten geven en daarbij handvaten om ze te leren ermee te variëren.
Thuiskoks koken voor degenen van wie ze houden, die hoeven niet op te scheppen. Maar wel een lekker en gezonde maaltijd op tafel zetten. En met één basisrecept kan je alle kanten op en zo iedere dag eenvoudig en snel iets op tafel zetten.

Kan je een voorbeeld geven? Wat eet jij als je te druk en moe bent of geen inspiratie om te koken?
Dan maak ik vaak de ik kip in een marinade van chermoulade (zie pagina 144 in De Free Range Cook). Dat is een basisrecept, dat je in een potje in de koelkast kunt bewaren. En zelfs in kunt vriezen. Je kunt het met olie of yoghurt aanlengen en als dressing in je salade doen. Of je smeert wat over zalm en legt er wat kerstomaatjes naast en na 8 minuten in een hete oven is je eten klaar. Omgekeerd kan je de chermoulade ook vervangen door pesto en zo allerlei gerechten maken. Het is dan wel handig om een goed gevulde voorraadkast te hebben, en niet alleen maar peper en zout in de kast hebben staan.

Wat zou je koken als je maar een paar euro per dag hebt?
Toevallig dat je dat vraagt. Ik was vorig jaar in Londen, en met een tv-ploeg bezochten we een studentenhuis. We kregen de opdracht om voor 5 pound te koken. De vier studentes kochten een pot pastasaus, mascarpone, een zak pasta en wat kaas. Het werd een vreselijk gerecht, zo zonder verse ingrediënten. Die meiden hadden niet eens zout in huis. Hoe kan je koken zonder zout?
Ik kocht twee wortels, knoflook, ui, kikkererwten, couscous en wat pittige worstjes. Ik had drie pence over, maar at stukken beter met een kikkererwtensoep vooraf en de rest in het hoofdgerecht. Ik verbaasde me wel over de Engelse supermarkten. Er waren weinig verse ingrediënten en knoflook en citroenen enzo kon je alleen per 3 of 5 in een netje krijgen. Dat is in Nieuw-Zeeland heel anders.

Lees je foodblogs en volg je wel eens recepten van anderen?
Nee, veels te weinig. Als ik op vakantie ga, neem ik wel een lijstje mee met blogs die ik wil lezen, maar als ik werk, kom ik er niet aan toe. En recepten volgen, dat lukt me niet. Ik lees een recept en ga er vervolgens toch op mijn eigen manier mee aan de slag. Ik hoop op mijn beurt mijn lezers datzelfde te leren. Dat ze zelfvertrouwen krijgen in de keuken om recepten naar hun eigen smaak aan te passen. Misschien moet je daar eerst een recept een paar keer voor maken, maar als je het in je vingers hebt, leer je vanzelf hoe je het recept helemaal naar je eigen smaak, of naar wat je in je voorraadkast hebt staan, aan kunt passen.

Natuurlijk stelde ik meer vragen dan ik in 1 blogje kan beschrijven. In mijn [digitale] keuken lees je de rest.

.

Boek: De Free Range Cook van Annabel Langbein [uitgeverij Van Dishoek, isbn: 978907733026] – meer culi boeken vind je in de rubriek kookboeken.

-

Lees ook:Annabel Langbeins Simple Pleasures
Lees ook:Recept Snelle pasta met courgette en pesto
Lees ook:Paul McCartney wil vegetarische maandag
Lees ook:Recept Ingelegde ansjovis
Lees ook:Recept – Salade met gerookte forel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “The Free Range Cook; Koken met Annabel Langbein

  1. Herna

    Wat leuk dat je zo’n kans krijgt. Dat je zenuwachtig was kan ik me wel voorstellen. Maar je was heel goed voorbereid. Hele goeie vragen en hele duidelijke en uitgebreide antwoorden. Leuk om te lezen.

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Tja, als op wikipiedia al haar hele doopceel staat, dan hoef ik daar niet meer naar te vragen. Daarom deze vragen. Annabel Langbein was een vriendelijke dame, die maar bleef kletsen. En vooral over eten, dat was leuk!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>