Beste kookboek 2011? – Vertaald

Je weet het, he? Jij als kookboekenkoper hebt ook een stem bij de Verkiezing Kookboek van het jaar 2011. De Gouden Garde wordt uitgereikt aan het kookboek met de meeste stemmen en wie weet zit die wel in de categorie Vertaald. En let wel, in deze categorie staat voor het eerst in de vijfjarige geschiedenis van de verkiezing een volledig vegetarisch kookboek! Enne, stemmen kan hier!

Daarin zijn de volgende kookboeken genomineerd:
* De perfecte pastaformule
* Vegalicous
* Lente in Sicilië
Alleen met de laatste heb ik je hier op koken.blog.nl al laten kennismaken, dus zal ik iets uitgebreider aandacht besteden aan de eerste twee.

[reclame aan]
Kom jij trouwens ook nog naar de Kookboekenruil, a.s. zaterdag 12 november bij Oldenhof in Hilversum? Uit een groot deel van mijn collectie recensieboeken en uit een collectie oude kookboeken uit de jaren 70 en 80 mag je een kookboek meenemen, mits je er een ander kookboek voor achterlaat. Hier meer info!
[einde reclame]

   

De perfecte pastaformule
Pasta, je hebt het in verschillende soorten, kleuren, maten en grondstoffen.  En iedere pasta heeft haar eigen saus, dat gegeven vormt de basis van De perfecte pastaformule. Al die verschillende pastasoorten zijn grafisch vormgegeven, van agnolotti tot ziti. En alleen daarom al heeft dit kookboek haar nominatie meer dan verdiend.
Maar niet alleen de vorm is goed. Ook de inhoud is leerzaam. De talloze pastasoorten worden uitgebreid beschreven, naar herkomst en gebruik. Want, en dat is een leuk weetje, de pasta verschilt per regio. Al naar gelang de beschikbare ingrediënten om de pasta te maken (deegsoorten, eieren) verschilt ook de manier van pastamaken. En verschilt ook de saus, want ingrediënten die in het zuiden veel gebruikt worden, kende het noorden tradiegetrouw niet, en andersom. Nu natuurlijk wel, maar de verschillen blijven omdat de Italianen weigeren te veranderen. En daarmee is dit kookboek meer dan een beschrijving van de culinaire geschiedenis, het is nog levende culinaire cultuur!
Eén nadeel; er staat geen volledige index in, waarmee je makkelijk kunt zoeken op pastasoort (al staan die in alfabetische volgorde in het kookboek) of - vervelender  voor wij Nederlanders die toch ons niets aan die perfecte combinaties zullen gaan aantrekken –  op ingrediënten van de saus. Jammer.

Vegalicous
Ik ben er meestal als de kippen bij als het gaat om het bespreken van een vegetarisch kookboek. Maar Vegalicous is op één of andere manier maar niet op mijn bureau terecht gekomen. Dat maken we goed!
In Vegalicous krijg je tips om vegetarisch te eten op alle momenten van de dag. En ook dit is weer een prachtig vormgegeven kookboek. Heldere foto’s, bij ieder recept één. En hoewel er heus bekende klassieke vegetarische gerechten in staan (spinaziepannenkoekjes om maar een voorbeeld te noemen), word ik toch ook verrast. In het hoofdstuk salades bijvoorbeeld, die wil ik allemaal wel uitproberen. Vooral ook omdat het echte winterse salades zijn. Ik schreef het al eens; vegetarisch koken in de zomer is geen kunst, je kunt me alleen overtuigen in de winter. En dat lijkt nu te gebeuren.
Maar extra leuk zijn de tips en recepten die tussendoor opduiken. Over hoe je bonen en noten zelf kunt laten kiemen (heel gezond!) of hoe je zelf tofu kunt maken van sojabonen. Leuk en verfrissend kookboek, dat Vegalicious!

Lente in Sicilië
Je zou er een ticket voor gaan boeken, na het lezen van Lente in Sicilië. Ik deed het net andersom en las dit kookboek vol achtergrondinformatie bij thuiskomst. De napret was ook erg leuk, maar ook frustrerend om de dingen die ik niet gezien had. Lees hier mijn volledige recensie van een tijdje terug.

En?
Wat denk jij? Welk kookboek uit deze categorie gaat het winnen? Ik hoop dat het vegetarische kookboek Vegalious gaat winnen. Niet omdat ik vegetariër ben, maar ik ben ervan overtuigd dat het beter voor onszelf als het milieu is, als we wat vaker vlees en vis laten staan.

.

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Vegetarisch kookboek
Lees ook:Kookboek over Sauzen
Lees ook:Het grote pasta kookboek
Lees ook:Recept China: Aubergine en tofu in chilibonensaus (vegetarisch)
Lees ook:Het grote Larousse moestuin receptenboek

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Beste kookboek 2011? – Vertaald

  1. Pingback: En het beste kookboek van 2011 is … | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>