Herman den Blijker heeft Altijd Trek

Misschien heb ik wel het idee geleverd voor het nieuwste kookboek van Herman den Blijker. Maar ja, of Herman den Blijker of Jaap van Rijn hier op koken.blog.nl meelezen, dat is natuurlijk maar de vraag. Zeker is dat ik hier al eens schreef dat Herman eens een tv-programma moet maken waarbij hij alleen maar eet, en vertelt over wat hij eet, waar het vandaan komt, hoe het bereid is en alles wat je nog meer over het voedsel wilt weten.

En zoiets lijkt hij op het eerste gezicht te doen in zijn nieuwste kookboek Altijd Trek. En ook de uitgever noemt dit niet alleen boek voor kookliefhebbers maar ook voor tv-kijkers die nu wel eens willen weten wat Herman den Blijker zoal op 1 dag meemaakt. 

De start van de dag 
Net als iedereen slaat Herman den Blijker het ontbijt over en begint met een espresso. ‘Op z’n Hermans’ vertelt hij daarbij dat je heus geen hogere koffiekunde gestudeerd hoeft te hebben voor een goed bakkie. Als je maar een zelfgemaalde bonen, een prima machine en er een beetje gevoel voor hebt. Maar voor de benodigde dubbele espresso voor de Chique koffie verkeerd is zo’n apparaat met pads ook best, vindt hij. Jammer! Tussendoor wat recepten voor ontbijtjes met omelet, gebakken kippenlevertjes, en aardappelpannenkoekjes. Lekkermakend is het uitstapje naar (zuurdesem)broodbakker Menno en de ideetjes om dit brood te beleggen. En daarna maken we kennis met de verzameling ambachtsmensen bij De Oorsprong in Schalkhaar en kaasmakers uit de Beemster.

Boterhammetje met pindakaas of …
Dan is het tijd voor de lunch, en daarvoor reist Herman den Blijker af naar Brussel, restaurant La Paix. En wordt vervolgens geinspireerd tot allerlei recepten met (Belgisch) bier, zoals deze stoofschotel van konijn met pruimen en bier. En mocht je denken dat dat soort lunches beter zijn dan jouw boterhammetje met pindakaas, wees gerust, Herman lust die ook nog steeds heel erg graag. Na de lunch reist Herman af naar Urk om (verantwoord) te vissen op Schol, waarna hij laat zien hoe je deze op drie manieren kunt bereiden. En in de file terug mijmert hij wat over de beste eetfilms die hij kent. En voor het eten tijdens de film die hij in de limo (wensdroom!) wilt bekijken slaat hij even af bij zijn favoriete Chinese restaurant Asian Glories, of schuift hij aan bij Lonny Gerungan voor echte Indonesische recepten.

En dan ook nog avondeten!
Je bijna geen trek meer hebben voor het avondeten, maar daarom neemt Herman nu even een kleine pauze om met baby Matz wat tijd door te brengen. Maar dan trekken we al weer verder en lezen we over enorme diners die Herman mee organiseerde, en zijn gasten verraste met eenvoudige, maar verse, Hollandse gerechten. Om daarna nog plaats in te ruimen voor bijzondere snacks van Patrick Buijze die Japanse en westerse bereidingstechnieken combineert.

Wat een dag! Ik zou zoveel eten niet trekken, en Herman den Blijker, die tegenwoordig toch een stuk gezonder eet dan voorheen, dat lees je wel in het boek terug, waarschijnlijk ook niet. Maar het idee is leuk gevonden voor de fans van Herman den Blijker. De recepten zijn een mengelmoesje van van alles wat, maar over het algemeen goed maakbaar.

Herman den Blijker & Jaap van Rijn – Altijd Trek – Kosmos – isbn: 9789021546759

—-

Lees ook:Herman den Blijker: ‘Las Palmas is niet te koop!’
Lees ook:Herman den Blijker helpt weer
Lees ook:Recept Herman den Blijker: Konijn met pruimen en bier
Lees ook:Kookboek Peen & Ui
Lees ook:HERMAN dichtbij – nieuw boek Herman den Blijker

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Herman den Blijker heeft Altijd Trek

 1. djoeke

  Gisteren ben ik de trotse eigenaaresse geworden van het boek altijd trek
  vandaag gelezen nu al uit

  Herman je bent een topper echt super man
  als ik het lees hoor ik in mijn hoofd Herman het voorlezen zo gaaf

  nu nog een kookworkshop van hem (grote wens)

  groetjes Djoekie25

    /   Reply  / 
 2. Altijd Trek

  Wij hebben http://www.altijdtrek.nl gemaakt met foto en videomateriaal over dit hippe en stoere kookboek van Herman. Neem gerust een kijkje.

    /   Reply  / 
 3. djoeke

  dat ga ik meteen doen

    /   Reply  / 
 4. SIL

  MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMDEN BLIJKER MOOI GOEIE WENSEN EN EEN GOEISTE JAARWISSELING EN VRIENDELIJKE GROET VAN HA HA HA SILVIA
  GELUKKIG NIEUWJAAR

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>