Het roer om

Welke hobbykok droomt er niet van? Om het leven helemaal om te gooien en te gaan voor de passie die koken is? Tom Kellerhuis deed het en schreef er een boek over. Heel toepasselijk noemde hij het Het roer om. Het beschrijft kort zijn leven voor de overstap als chef Kunst en Cultuur van HP/De Tijd en vooral hoe het is om als leerlingkok weer onderaan te beginnen. En dat viel niet mee.

Je hebt misschien wel van Tom Kellerhuis gehoord, hij deed mee aan de eerste Nederlandse Masterchef

Goed voor elkaar
Als 44-jarige had Tom Kellerhuis het goed voor elkaar; hij had een mooie baan, een fijn huis en veel aanzien in de culturele sector. Maar toen het blad steeds meer werd uitgekleed, werd het tijd om het roer letterlijk om te gooien. De hobbykok die in alle betere restaurants van Nederland gegeten had, ging zelf kok worden.

Hoe word je kok?
Nou, door je aan te melden voor de koksopleiding en op zoek te gaan naar een restaurant waar je in de keuken mee mag lopen. Tom Kellerhuis pakte het direct goed aan en kon in het restaurant van John Halvemaan aan de slag. Hoewel zijn collega’s niet goed weten hoe hem vanwege zijn leeftijd aan te spreken (meneer!), zijn ze niet mals met de verwensingen als Tom Kellerhuis een fout maakt. In geuren en kleuren lees je over het harde bestaan als jongste bediende in een sterrenzaak.

Herkenbaar
Ook ik volgde een paar jaar geleden de koksopleiding en liep stage in een restaurantkeuken. Bij mij ging het roer (toen nog niet) niet volledig om, en het restaurant waar ik werkte had geen Michelinster, maar veel van wat Tom Kellerhuis beschrijft was voor mij erg herkenbaar. Het maakt duidelijk dat er in de keuken een strenge hiërarchie heerst, die ook nodig is om continu eten van goede kwaliteit te kunnen serveren. Het roer om is vlot geschreven, helaas soms iets te vlot. Net wat meer aandacht aan de tekst had een journalist en voormalig chef van een opinieweekblad wel waardig geweest.

boek: Het roer om – Tom Kellerhuis – Carrera – isbn: 9789048805037
Koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Kookboek: De kunst van het koken
Lees ook:Over de kook start vanavond
Lees ook:Chef en sommelier – Peter Klosse
Lees ook:Wie is de Chef? & Over de kook starten vanavond weer
Lees ook:ADV: Zalando biedt als veelzijdige webshop nu ook leuke en trendy keukenaccessoires

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Het roer om

  1. Herna

    Nu begrijp ik je deskundigheid! Ik vroeg mij wel eens af waar al jouw kennis vandaan kwam. Leuk dat je het nu zo beschrijft.
    Groetjes Herna
    p.s. de kreeft ligt nog in de diepvries!

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Tja, zeker wel van de opleiding, maar ook door (daarna nog) heeeel veeel te lezen over koken en door het veel te doen, natuurlijk. Maar ik weet nog lang niet genoeg, en heb ook nog lang niet alles gekookt. Kreeft bijvoorbeeld, heb ik nog nooit zelf bereid. Hield er jarenlang ook niet van, dat had er ook wel mee te maken ;-) Dit voorjaar, als het weer seizoen wordt, ga ik het zeker eens klaarmaken!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>