Testkeuken: Bakbliq

Het is maar goed dat dat de Foodhack eerder was dan de eerste uitzending van Heel Holland Bakt. Anders had ik vast niet zo brutaal durven zijn.

Na afloop was ik met een paar mensen in gesprek en op een gegeven moment mengde Robèrt van Beckhoven* zich in ons gesprek. Hij kende mijn andere gesprekspartners. Uit zijn zak haalde hij een klein blikje en keek er een beetje verliefd naar. Wij ook, toen hij vertelde wat het was. Zijn nieuwste vinding: het bakbliq. En ik durfde het: hem vragen of ik het eens mocht uitproberen, nieuwsgierig gemaakt door zijn opmerking dat koningin prinses Beatrix het erg lekker had gevonden. 
 

Gelukkig vond hij dat helemaal niet erg, en duwde het blikje in mijn hand.

Wat is het?
Een klein blikje, dat makkelijk in de palm van je hand past. Ik kreeg de versie Apple-crumble, maar de bakbliq is er ook in de smaken Peer-Karamel, Kersenwafeltjes en Framboos-Marshmellow. Hoe dol ik ook ben op appelcrumble, ik had het ook niet erg gevonden om een van deze andere smaken uit te proberen.
Het blikje open je een klein beetje, door het lipje (zoals bij een blikje drinken) omhoog te zetten. Dan ontstaat er een klein gaatje, waardoor de lucht kan ontsnappen en het blikje niet in je oven kan ontploffen. Vervolgens zet je het in een niet te hete oven (of op de barbecue!), voor een minuut of 5. Dan trek je het dekseltje helemaal open en is het smullen maar.

En hoe zit het nou met Beatrix?
Robèrt vertelde dat hij de bakbliqs serveerde als dessert bij het afscheidsdiner van Beatrix. Niet aan de officiële gasten, maar het diner voor het personeel. En blijkbaar heeft de koningin er ook van gesmuld.

En, aanradertje?
Ja. En ik denk dat het nog lekkerder wordt met de serveersuggesties. Als beetje culi kan je natuurlijk niet alleen een blikje op tafel zetten als je gasten hebt. Nougat bij de Kersenwafeltjes, een amandelkrul bij de Appelcrumble, zijn de suggesties van de meesterpatissier zelf. De recepten op de site zijn wel opgeschreven door en voor een pro en niet alle ingrediënten zul je zo makkelijk kunnen vinden als thuiskok (glucose zag ik alleen in Denemarken eens in een supermarkt!). Helaas.
Maar goed, dat biedt weer ruimte om zelf te experimenteren met lekkernijen voor erbij, nietwaar?

* Robèrt van Beckhoven is meesterpatissier en jurylid in Heel Holland Bakt.

.

Bakbliq wordt per 4 verkocht voor 9,95. Zie de website voor meer info.  

 

Lees ook:Britse koningin krijgt banaan cadeau
Lees ook:Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin
Lees ook:Kerstmenu uit 1001-nacht
Lees ook:eindelijk hersluitbare blikjes?
Lees ook:Vivavalentijnsmenu amuse: oesters

1 Reacties // Reageer

One thought on “Testkeuken: Bakbliq

  1. sjors

    Lijkt me heerlijk ga ik zeker een keer proberen!!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>