Niks zo Hollands als cookie

Wist je dat het Engelse woord ‘cookie’ afstamt van ons Nederlandse koekje? Nederlanders die in de zeventiende eeuw naar de Verenigde Staten emigreerden, namen de oude recepten van huis mee.

Koekjes stammen uit Perzië, staat op Wikipedia. In zevenhonderd jaar voor Christus kwamen de eerste koekjes daar uit de oven. De Perzische keuken gebruikte toen net suiker, essentieel om knapperige koekjes te krijgen. De Moren veroverden Spanje en namen hun koekjes mee. Niet gek: koekjes zijn droog en klein, dus de Arabieren konden ze makkelijk meenemen bij het veroveren van Europa.

Deftige koekjes
In de veertiende eeuw waren koekjes in heel Europa bekend. Niet alleen deftige koekjes aan het hof en voor de adel, maar ook via straatverkoop voor gewone mensen. Koekjes werden vooral gezien als eten onderweg. Vooral de jumble, een droog koekje oorspronkelijk uit Azerbedjan, was toen populair. Het is een plat koekje van noten, bloem, suiker en eieren en smaakmakers als anijs, vanille of karwijzaadjes. Ze waren keihard en konden wel jaren bewaard worden. Hier staat het recept!

Cookie-koekje
Amerika maakte pas in de zeventiende eeuw kennis met het koekje, toen Nederlandse kolonisten de recepten meenamen. Daar komt ook het Amerikaanse woord ‘cookie’ vandaan, een verbastering van de naam voor ons koekje! Kokosmacronen en gemberkoekjes, vergelijkbaar moet onze speculaasjes, zijn nog steeds razend populair in de States.

 

Blog door Sabina Posthumus

 

 

 

Lees ook:Koekjesbakker Holtkamp verklapt zijn toprecepten
Lees ook:Kookboekenworkshop Exotisch koken
Lees ook:Recept Zeeduivel met spek en zuurkool
Lees ook:Tentoonstelling Smakelijk eten!
Lees ook:Wat zou Jan doen?

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Niks zo Hollands als cookie

 1. Sasja

  Hallo, hierboven deze site staat een plaatje met punten en een oranje kleur. Ik ben zeer benieuwd naar het recept daarvan (dus niet die ronde honey jumble cookies maar die in punten) zou u mij dat recept willen toesturen? Dat zou ik erg op prijs stellen, ik kan het zelf namenlijk niet opzoeken omdat ik de naam niet weet. Alvast bedankt. Sasja

    /   Reply  / 
   1. Sasja

    Bedankt! Ik weet niet wanneer ik het ga maken maar het ziet er erg lekker uit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>