De Testkeuken: Kitchenaid Artisan Staafmixer

Van bepaald keukengerei kun je maar lastig afstand van doen. Een houten spatel die na zoveel jaar zo perfect naar de hand is gevormd, dat je hoopt dat die niet breekt. Een gedeukt en bekrast braadpannetje waar zoveel lekkere stooflapjes in zijn gekookt dat eigenlijk alleen nog maar de herinnering het lekkerste smaakt.

Voor mij is het de staafmixer. Ooit voor drie tientjes gekocht. Plastic en weinig elegant maar heeft het vermogen om iedere onrijpe mango te pureren, hakt ieder nootje in een handomdraai fijn en verandert iedere soep in een mooie crème. Het is dan best lastig als Kitchenaid plotseling komt met een nieuwe lijn nieuwe apparaten, waaronder een staafmixer.

Kitchenaid. Ik hou van dit merk. Sinds mijn Kitchenaid Artisan Mixer de keuken siert, beweer ik te kunnen koken zonder mijn handen te gebruiken. Ook met de Kitchenaid Foodprocessor ben ik dik bevriend. Maar kan hun nieuwe staafmixer mijn oude vergeelde, maar oh zo fijne, pureerstaaf van de troon stoten? Ik ging het testen.

Wat krijg je?
De KitchenAid staafmixer doet qua uiterlijk zeker niet onder aan de andere grote apparaten die we van hen kennen. Stijlvol en klassiek. Bovendien verpakt in een mooie grijze kunststof opbergdoos en bestaande uit maar liefst tien onderdelen:
- vier metalen messen, om te pureren, raspen, kloppen en opschuimen;
- een reguliere staafmixervoet van 20 cm en een lange voet van 33 cm meegeleverd. Heel handig voor gebruik in hoge pannen;
- een pan- en mesbeschermer;
- mengbeker en een hakselhulpstuk (inhoud 600 ml).
Mijn staafmixer is zwart/metaal, maar hij is ook leverbaar in het rood. Draadloos is ook beschikbaar.

Werkt het?
Allereerst valt het lekker lange netsnoer (1,5 m) op. Dat betekent gelukkig geen gesleep van pannen naar het stopcontact. Heel belangrijk! De panbeschermers die je op de verwisselbare messen kunt klikken zijn ook ideaal. Geen krasjes op de bodem van de pan.

Dan het mixen zelf. Ik was verbaasd te zien dat het vermogen maar 180 watt is. Klinkt niet heel krachtig voor een staafmixer. Het pureren van een nog vrij stevige mango gaat dan ook langzamer dan ik gewend ben. Zelfs op de hoogste van vijf standen. Maar het lukt wel en heel opvallend, het sap wordt veel schuimiger. Ziet er lekker fris uit.

Maar hoe presteert hij bij het fijnhakken van een wortel? Ook hier doet hij er  langer over dan mijn oude 600 watt staafmixer. Maar wat blijkt tot mijn stomme verbazing? De wortel is veel fijner en gelijkmatiger geraspt. Een resultaat wat ik niet had verwacht. Kennelijk kun je met een lager vermogen toch een mooi resultaat neerzetten.

En?
Deze staafmixer zit goed in elkaar. De verkoopprijs (ca. €149,=) is best aan de hoge kant. Ik vind het waard. Dit is echt een hele fijne en mooie staafmixer. Dat hij er iets langer voor nodig heeft om mijn groente te hakken en te pureren, neem ik voor lief. Bij goed koken moet je tenslotte nooit teveel haast hebben. Het koffertje is ook niet echt nodig. Goede spullen liggen bij mij altijd voor het grijpen en het liefst uit een doos.
En de oude staafmixer? Die brengt binnenkort een bezoekje aan de milieustraat…

Check ook eens de andere nieuwe apparaten van Kitchenaid, waaronder een Artisan broodrooster en waterkoker.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Zo maak je foodbloggers blij
Lees ook:Hoe weet je of je mango rijp is?
Lees ook:Het Huishoudparadijs
Lees ook:Bakactie Pink Ribbon groot succes!
Lees ook:Recept Coulis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>