De 50 beste restaurants ter wereld 2011

Het had wel wat gisteravond. Iedere keer op de verversknop drukken van mijn twitterprogramma om de verkiezing The worlds 50 best restaurants te kunnen volgen. Met iedere tweet werd een plekje bekend gemaakt. Andere twitteraars keken online live mee met wat er in London gebeurde, ik hield het bij twitter. Het leek verdikkie wel het Eurovisie Songfestival, maar dan met goede – want zelfgekozen – muziek!

Het beste restaurant ter wereld is opnieuw Noma in Denemarken. Verder kwamen er vier Nederlandse chefs in de lijst voorbij. 
 

De Librije op 46, Oud Sluis 17
De eerste – aftellend van 50 naar 1 – was De Librije*** uit Zwolle op 46. Jonnie en Thérèse Boer zakken daarmee 9 plaatsen. Sergio Herman, eigenaar van restaurant Oud Sluis***, boerde beter. Hij steeg van de 19e naar de 17e plaats. Dit waren de enige twee Nederlandse restaurants in de lijst The World 50 best restaurants. Maar er zijn ook Nederlandse chefs werkzaam in andere landen. 

Nog twee Nederlandse chefs
Op plaats 36 vinden we namelijk de Nederlandse chef Margot Janse. Zij werkt in Zuid-Afrika, restaurant Quartier Francais. Een plekje lager staat het restaurant Amber van Richard Ekkebus (Hong Kong), te vinden op de 37e plaats dus.

De lijst
De lijst wordt door culinaire professionals, zoals recensenten, restaurateurs, chef-koks of andere professionals in eten, samengesteld. Helemaal duidelijk hoe dat gebeurt is niet bekend. Er is dan ook kritiek op de lijst van het watermerk S.Pellegrino, lees dit maar. De wereld is voor deze verkiezing in 27 regio’s ingedeeld en per regio zijn er 31 beoordelaars die 7 restaurants moeten nomineren. Minimaal 3 van de 7 restaurants moeten buiten de eigen regio liggen. De volledige lijst vind je hier.

Lees ook:Het beste restaurant ter wereld 2014 is …
Lees ook:El Bulli beste restaurant ter wereld, The Fat Duck tweede
Lees ook:NOMA weer de beste
Lees ook:Lekker 2009: Stuivertje wisselen in de culinaire top 3
Lees ook:Lekker 2011

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De 50 beste restaurants ter wereld 2011

  1. Pingback: Noma – het kookboek | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>