‘Mizuwari’ Izakaya stijl

Van sommige ontdekkingen wordt je echt heel blij en daar hoort culinaire hotspot Izakaya zeker bij. Ook al ontdekken wij dit eigentijdse architectonisch prachtig ontworpen Japanse restaurant rijkelijk laat, het is zeker de moeite waard. Izakaya opende namelijk al een jaar geleden zijn deuren en grenst aan het Sir Albert Hotel dat gebouwd is in een voormalige diamantslijperij om de hoek van de Albert Cuypmarkt, Rijksmuseum en het Concertgebouw in Amsterdam. Een ideale uitvalsbasis voor lekkerbekken met een menu dat gebaseerd is op traditionele Aziatische ‘grazing menu’s ‘ waarbij je zoveel of zo weinig gerechten kunt bestellen als je wilt. Leuk om te weten is dat je er in het weekend ook bekende Nederlanders als Ruud Gullit of Gordon kunt spotten.

innovatieve en topklasse Japanse keuken
De keuken kenmerkt zich door het gebruik van Japanse kwaliteitsproducten en wordt uitgevoerd in een innovatieve stijl wat verbluffende en verrassende resultaten tot gevolg heeft. Nooit eerder at ik Wagyurund dat geschikt was om als sushi te bereiden, omdat deze zo zacht en mals is dat het als vanzelf je keel langs glijdt. Het Wagyurund dat even met een gasbrander gebrand was en daarna met een sausje gelakt bleek een 9+ gradatie te hebben. Het hoogst verkrijgbare kwaliteitsniveau in Nederland. Het Wagyurund kwaliteitssysteem gaat tot 13 maar is enkel in Japan verkrijgbaar. De keuken is in handen van executive chef Hariprasah Shetty, een uitstekende chef met Internationale restaurantervaring  (o.a. Nobu in Londen) die ook verantwoordelijk is voor de keukens van restaurants MOMO en The Butcher in Amsterdam.

Japanse cocktailritueel
Ook de bartenders van Izakaya, Adrian en Robin, zijn van grote klasse. Zij mixten tijdens de Japanse cocktail masterclass waaraan ik deelnam, eigengemaakte Mizuwari (spirits mixed with water) met toevoegingen van o.a. pruimen, yuzu of lychee. Bijzonder is dat de bereiding van deze Japanse cocktails een gestileerd ritueel is wat het best beschreven kan worden door de Japanse woorden kodawari, omakase, washoku en ichigo ichiei.  De bereiding van de cocktail wordt op deze manier een totaalbeleving waarbij presentatie en uitvoering tot in de kleinste details geperfectioneerd worden.

kodwari
Het ritueel begint met kodawari, het streven naar een onbereikbare perfectie door niet aflatend oefenen en met extreme aandacht voor details. De afwerking van cocktails wordt gedaan door met een pincet kleine hoeveelheden gedroogd zeewier, vers gesneden shisobladeren of bijvoorbeeld matcha (jongste groene theeblaadjes) toe te voegen.

omakase
Dan volgt omakase, de bartender is de expert en beslist welke cocktail de gast gaat drinken. De bartender neemt hier ook de lead in het bereiden van de cocktail voordat de keuken aan de slag gaat. De keuken krijgt de cocktail te proeven waarna ze aan de slag gaan om er een passend gerecht bij te maken. Ook hier was ik onder de indruk van de verrassende en goede smaakcombinaties die ik voorgeschoteld kreeg. Ik herinner mij de frisse muntachtige cocktail met verse shisobladeren die uitstekend paste bij de zachte scheermessen met yuzu en soyasaus.  Of de pittige cocktail met Koreaanse sambal en rode mul met gerookte tomaat.

washoku
Washoku is het Japanse woord voor inheems en vertegenwoordigt in dit ritueel de trend terug te keren naar het authentieke Japan van voor de invloeden uit het Westen.  De warme cocktail op basis van sake en groene thee die als een Japanse thee ceremonie werd gepresenteerd is hier een voorbeeld van.

ichigo ichiei
Het laatste woord uit de ceremonie wordt gevormd door ichigo ichiei, of te wel ‘pak het moment, morgen is het weg’.Zoiets als het gezegde ‘Pluk de dag’ dat wij in Nederland kennen en wat ik in deze context opvat als genieten met een grote G!

Meer informatie op: www.www.izakaya-amsterdam.com
adres: Albert Cuypstraat 2 in Amsterdam
openingstijden restaurant:
LUNCH
maandag-vrijdag 12.00-14.30 uur, zaterdag: 12.00-15.00 uur 

DINER
zondag-woensdag: 18.00-23.00 uur, donderdag-zaterdag: 18.00-23.30 uur

 

Lees ook:Nominaties VENUEZ Hospitality & Style Awards 2012 bekend
Lees ook:De Japanse keuken
Lees ook:Heston Blumenthal verkoopt The Fat Duck
Lees ook:Kiezen tussen kroket of worst
Lees ook:Winnaar 1-2-3 Koreaans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>