Recept Dutch Cuisine: tarte tatin van boerenkoolstelen

Vorige week, tijdens de Horecava, werd Dutch Cuisine officieel gepresenteerd. Dutch Cuisine is het nieuwe Nederlandse eten met verse groenten in de hoofdrol, vlees en vis in een bijrol. Onverwachte combinaties met regionale en internationale ingrediënten die naar de natuur smaken, puur en echt. Echt eten bestaat uit pure ingrediënten die door mensen zelf worden bereidt, in restaurants en thuis. Echt betekent ook dieren eten die diervriendelijk hebben geleefd. Niet alleen de biefstuk maar het hele dier. Een herontdekking van het eetbare dier van kop tot staart.

Tegelijk gaat Dutch Cuisine over bewustwording van onze eetbare wereld om ons heen. Eet wat het land, de zee en de seizoenen ons biedt. De vernieuwers van toen zijn de chef-koks, telers en producenten van nu die durven te experimenteren. Tachtig procent groenten, twintig procent dier. Tachtig procent van Nederlandse bodem en uit Nederlandse wateren, twintig procent van buiten. Eenvoudiger, vertrouwder, herkenbaarder, authentieker, leefbaarder, duurzamer en gezonder.

In het kort:

Waarom Dutch Cuisine?
Het is hoog tijd dat we trots zijn op onze eigen Nederlandse keuken. Dat verdienen we. Het is ook hoog tijd om ontwikkelingen op het gebied van koken en eten bij elkaar te brengen en nieuw elan geven. Daarom Dutch Cuisine.

Waar staat Dutch Cuisine voor?

  • Voor bewustwording van en trots op de eigen Nederlandse keuken en identiteit
  • Voor het herontdekken van de Nederlandse keuken
  • Voor gebruik van Nederlandse producten
  • Voor lekker, gezond en verantwoord eten

Wat is Dutch Cuisine?

  • Een platform voor het nieuwe Nederlandse koken en eten: lekker, gezond en verantwoord.
  • Een beweging die inspeelt op voortdurende vernieuwing van de Nederlandse keuken vanuit onze Nederlandse identiteit.
  • Een community waar koks en consumenten inspiratie op kunnen doen over de nieuwe Nederlandse keuken op basis van 5 principes.

Is Dutch Cuisine nieuw?
Nee. Dutch Cuisine wil verbinden, inspireren en voordurend inspelen op nieuwe ontwikkelingen en daar ook een beetje sturing aan geven. Samen met iedereen die Dutch Cuisine omarmt. Dat is wel nieuw.

Dutch Cuisine is een initiatief van Koksgilde en is gekoppeld aan Gastronomixs voor een enorm archief aan recepten. Daar vonden we ook dit bijzondere recept:

RECEPT: Tarte tatin van boerenkoolstelen

Een tarte tatin van een ondergewaardeerd deel van de boerenkool, de steel. Deze worden normaal weggegooid, maar zijn juist heel goed bruikbaar. Creatie van Jir Bischoff, student Cas Spijkers Academie, Boxmeer.

Boerenkool_tarte tatin

Ingrediënten

50 gram appelstroop
10 gram sojasaus
1 mespunt pimentpoeder
2 mespunt five spices
1 vel bladerdeeg (bv Koopmans Professioneel)
2 stelen boerenkool
1 stuk eidooier
1 eetl. water

Werkwijze

  • Meng de appelstroop, sojasaus, piment en five spices.
  • Schil de stelen. Snijd in plakjes en blancheer kort.
  • Bak de stelen in een beetje boter en blus af met een lepeltje van het stroopmengsel.
  • Vorm in een klein pannetje een bodem van de boerenkool rondjes. Overgiet met een eetlepel van het stroopmengsel.
  • Steek de bladerdeeg uit. Bestrijk de bladerdeeg met de met water verdunde eidooier.
  • Bak 10 minuten op 190˚C in de oven, duw het even plat en bak nog  5 minuten.

 

 

Lees ook:NL Superfood? Boerenkool!
Lees ook:Fifty shades of kale
Lees ook:Verwenburgers bij de Mac
Lees ook:Recept Pasta met boerenkoolpesto
Lees ook:Hollandsche pot is oké

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Dutch Cuisine: tarte tatin van boerenkoolstelen

  1. Herna

    Ik zou nu wel een recept willen lezen over een andere groente. De boerenkool heeft nu wel genoeg aandacht gehad.

      /   Reply  / 
  2. Jasmijn Bus

    Het leuke van een boerenkoolweek is om te zien hoeveel verschillende bereidingen je van een groente kunt maken. Gelukkig kun je daarnaast nog altijd inspiratie halen uit recepten in het onmetelijke archief van koken.blog.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>