Zelf gekweekte paddenstoelen

Ik draai er niet om heen. Het lukt mij niet eetbare paddenstoelen in het bos te vinden. Zelfs een handig paddenstoelenboekje biedt voor mij geen uitkomst. Zo onderscheid ik bijvoorbeeld de gevaarlijke gordijnzwam niet van de cantharel en oogt de giftige berkenzwam voor mij net zo aantrekkelijk als de smaakvolle biefstukzwam.

En dat is jammer, want zelfgeplukte paddenstoelen laten een gerecht zoveel lekkerder smaken.  

Met paddenstoelen kun je echter niet voorzichtig genoeg zijn. Sommigen zijn buitengewoon giftig en het eten van een aantal exemplaren kan fataal zijn. Wat dat betreft bieden ‘doe-het-zelf-groeibaaltjes” uitkomst. Consumptie-paddenstoelen zijn namelijk veilig en heel goed zelf te kweken. Alles wat je moet doen is een goede plek in je huis vinden om de paddenstoel te laten groeien, een dagelijkse waterbehandeling geven met de plantenspuit en al na een paar dagen kun je oogsten.

Op het internet vind je heel veel adressen waar je ‘boomstammetjes’ van verschillende eetbare paddenstoelen kunt kopen.

 

SHIITAKE: SMAAKMAKER UIT HET OOSTEN

Zo kweekte ik afgelopen jaar mijn eigen shiitake, afkomstig van Shiitakekwekerij Twente. Deze Japanse paddenstoel wordt al sinds onze jaartelling gekweekt, maar is nu steeds populairder in West-Europa. Het is een gezonde en zeer smaakvolle paddenstoel met ook nog eens gezonde bijwerkingen. Zo helpt het tegen een verhoogde bloeddruk, galstenen, slapeloosheid en constipatie.

Het kweekbaaltje is ongeveer 30 cm hoog en bestaat uit houtsnippers die zijn samengeperst tot een baal met daarop een mycelium (broed) van de shiitake. De baal wordt bevochtigd en op een plek gezet met een temperatuur tussen 15-18 ⁰C waar zo min mogelijk tocht is. Binnen enkele dagen zie je de shiitake groeien waar je bij staat! De shiitake zijn binnen tien dagen klaar voor de oogst. Dan kunnen ze direct worden gegeten. Het leuke is dat je wel drie keer van hetzelfde baaltje kunt oogsten. En heb je er teveel, dan droog je de paddenstoelen in de oven waardoor de smaak nog lekkerder wordt. Of je legt gesneden porties in de vriezer. Met shiitake kun je een hoop lekkere dingen doen. In de pasta of in een salade smaken ze verrukkelijk. Of maak er een heerlijk herfstachtig soepje van maken. Het recept vind je hier.

 

 

 

Lees ook:Recept: Herfstsoepje van shiitake
Lees ook:Recept – Soep met geroosterde aubergines en paddenstoelen
Lees ook:Een kijkje in een reuzenchampignon
Lees ook:Paddenstoelenweek
Lees ook:Interview paddenstoelkenner Edwin Florès

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>