Recept Creoolse snapper met knapperige gekruide uien

In een boek vol sauzen staan ook meer ‘volledige’ recepten. Handig, zodat je weet waar de saus het beste bij past. Ik kon bijna niet kiezen uit het geweldige aanbod, maar zwichtte uiteindelijk voor dit recept voor een Creoolse snapper met knapperige gekruide uien. De titel maakte me direct nieuwsgierig, de foto in het boek deed de rest.

De Creoolse saus waarmee ik je wil laten kennismaken wordt door de lokale bevolking ook wel ‘rode jus’ genoemd en smaakt lekker bij stevige vis, zoals snapper en zeeduivel, of garnalen.

Het recept staat in Paul Gayler’s Sauzenboek, dat 300 recepten van een topchef als ondertitel heeft. En zoals gezegd, het blijft niet altijd alleen bij de saus. En met 300 recepten kan je een behoorlijk volledig overzicht geven van de meest gangbare, maar ook veel ons onbekendere sauzen. Zoals deze Creoolse saus.

CREOOLSE SAUS
voor 7,5 dl, het is een lange lijst met ingredienten, maar het merendeel zal je wel in huis hebben

Ingrediënten:
* 2 stengels bleekselderij, 
* 2 tenen knoflook
* 1 groene paprika
* 1 ui
* 25 gr boter 1 el olijfolie
* 1 el tomatenpuree
* 1 tl witte wijnazijn
* 3 dl (kippen)bouillon
* 4 el droge witte wijn
* 1 tl worchestersaus
* 1/2 tl gemalen komijnzaad
* 1/2 tl oregano
* 1 laurierblad
* 2 el bladpeterselie
* naar smaak zout en chilipoeder

Bereidingswijze:
Maak de groenten schoon en snijd ze in kleine stukjes.
Verhit de boter en olie in een pan en smoor hierin op laag vuur de groenten tot ze gaar en licht gekleurd zijn.
Voeg de komijn en oregano toe en bak 1 minuut mee.
Bak vervolgens ook de tomatenpuree twee minuten mee.
Doe de azijn, bouillon, wijn, worchestersaus, peterselie en laurier in de pan en laat alles nog ca 3 minuten pruttelen.
Breng de saus op smaak met zout en (voorzichtig!) chilipoeder.

CREOOLSE SNAPPER
Snel en bijzonder visgerecht

Ingrediënten:
* 2 snapperfilets of andere stevige witvis
* 2 limoenen
* 1 teen knoflook
* 2 el olijfolie
* 2,5 dl creoolse saus (zie hierboven)
* zout en peper

Bereidingswijze:
Pers de limoenen uit, hak de knoflook fijn en meng dit met zout en peper. Laat de visfilets hierin ca 30 minuten marineren.
Haal de filets uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de snappers in 1 a 2 minuten goudbruin. Haal de vis voorzichtig uit de pan.
Verwarm de creoolse saus in de pan, leg de vis erin en laat ze met de deksel op de pan in ca 5 min gaar stoven.
Maak intussen de gekruide knapperige uien

KNAPPERIGE GEKRUIDE UIEN
Lekker bij de vis in Creoolse saus

Ingrediënten:
*  2 uien
* 1 el cajunkruiden
* 1 el bloem
* 2 el volle melk
* olie om in te frituren

Bereidingswijze:
Verwarm het frituurvet of de olie.
Snijd de ui in flinterdunne ringen en haal ze los.
Meng de bloem en cajunkruiden.
Doop de uiringen in de melk, daarna in het cajun-bloemmengsel en klop het overtallige bloem eraf.
Frituur de uiringen knapperig en goudbruin.

Serveer de vis in Creoolse saus met de uiringen en gehakte peterselie. Lekker met rijst.

SauzenboekUit: Paul Gaylers’s Sauzenboek – Fontaine uitgevers – isbn 9789059562813

Koop dit boek bij BOL.com

Lees ook:Recept Geroosterde zoete uien
Lees ook:Recept Viva Arabia: sardientjes met tomaat en eieren
Lees ook:Recept Alioli
Lees ook:Recept: Mangochutney, Raita & cachumber
Lees ook:Recept Barbecue: in Mojo gemarineerde varkenshaas

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Creoolse snapper met knapperige gekruide uien

  1. Pingback: Paul Gayler’s sauzenboek | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>