Kookboek Polpo

polpo

Het is een van de kanshebbers voor de prijs Kookboek van het Jaar. Polpo heet het en het vertelt het verhaal over het ontstaan van het gelijknamige restaurant in Londen.

Al op jonge leeftijd raakte eigenaar Russell Norman onder de indruk van de stad Venetië. Buiten de gebaande paden eh, kanalen raakte hij betoverd door de lokale bàcari, café-restaurantjes waar de Venetianen eten. En praten, ruziën, genieten, delen, drinken, leven dus. Zoiets wilde hij wel in Londen, en in het najaar van 2009 opende hij met zijn beste vriend Richard Beatty dankzij wie hij Venetië ontdekte het restaurant.

De menukaart heeft een mooi motto.
.

Vrij naar Antoine de Saint-Exupéry “Perfectie wordt niet bereikt als je er niets meer aan toe kunt voegen, maar als je niets meer kunt weglaten” bestaan alle gerechten uit zo min mogelijk ingrediënten.

En ik snap die jury van Het Kookboek van het Jaar wel. Bijna ieder recept wil je maken. De smaken klinken spannend, de foto’s laten de pure eenvoud van de gerechten goed zien en de gerechten zien er echt niet moeilijk om te maken uit. Het zal je soms alleen wat moeite kosten om de beste kwaliteit producten te vinden, want het gebruik van topingrediënten is wel een voorwaarde als je zulke sobere gerechten wilt maken.

Smakelijke voorbeelden
Pizza met flinterdunne plakjes aardappel, met ansjovis gevulde gefrituurde olijven, verse sardientjes die je een paar dagen in gestoofde uien in wijnazijn laat marineren, zonnevis met sinaasappel en kruiden, in rode bieten gemarineerde zalm, gehaktballetjes van porcini en eend, saltimbocca van duif, salade van lof, per en gorgonzola. Loopt bij jou het water al in je mond?

Culinaire reisgids
En als je dan nog niet de kookkriebels hebt, blader dan snel door naar pagina 291. Dan volgen nog 20 bladzijdes met de beste tips om in Venetië te genieten van lekker eten en drinken. Een korte en subjectieve gids van de wijnbars en restaurants, maar wat geeft het. Het kan ons niet subjectief genoeg zijn als het gaat om lekkere recepten en goede tips!

.

Het boek Polpo van Russell Norman wordt uitgegeven door  Karakter, en kost € 29,95.
– meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

————————————————————————————–

Lees ook:Stem op jouw favoriete kookboek!
Lees ook:Eten & Drinken 2010
Lees ook:Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress
Lees ook:Het kookboek van het jaar is …
Lees ook:Ciao Tutti

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kookboek Polpo

  1. Elsa

    Staat op mijn verlanglijstje alleen deze maand ( en hij is nog niet eens echt begonnen, november,) mag ik geen kookboeken meer kopen en liggen er nog 4 klaar om te lezen

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Oeps!
      Enne, welke vier dan, Elsa?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>