Heston Blumenthal Thuis

Het afgelopen kookboekenjaar kwamen er 5 kookboeken uit die min of meer als basiskookboeken beschouwd kunnen worden. De komende tijd bespreken we ze allemaal! Kan een gelouterde (sterren)chef wel een basiskookboek maken? Dat is een beetje de vraag die centraal staat in deze serie.

HB thuis

Nummer vier in de serie is Heston Blumenthal Thuis. Het ligt al een hele tijd klaar om te bespreken, maar heeft inmiddels veel stof gevangen. De grootsheid overweldigt. De kaft is donker, sober en je ziet de chef een dienblad vol stapelen met ingrediënten uit zijn koelkast. Ook het kookboek zelf is groot van formaat. Zwaar. Begin daar maar eens aan!

Dat deden we. Eindelijk. En we vielen om.

Who the fuck is …
Heston Blumenthal is een autodidact die zijn restaurant tot 3 sterren wist te koken en zelfs een tijdje beste restaurant van de wereld was. In zijn restaurant The Fat Duck echter geen Franse liflafjes, maar bijzondere gerechten die al je zintuigen aanspreken. Het kookvirus greep hem toen hij als 16-jarige met zijn ouders in een Frans 3-sterrenrestaurant at. Hij leerde zichzelf koken, vraagt zich bij elk gerecht af ‘waarom zus of zo’ en ontdekte zo allerlei dingen die zijn kookstijl vorm gaven.

Waarom dit kookboek?
Hij schrijft in zijn inleiding: “Ik heb mezelf leren koken en ik weet precies hoe frustrerend en verbijsterend koken kan zijn. Daarom probeer ik het proces te demystificeren. … Ik werd er gek van dat er zelfs voor een basisrecept als kippenbouillon grote verschillen bestonden tussen de recepten.” Ziehier in 3 zinnen wat Heston Blumenthal in dit kookboek probeert. Van bekende klassiekers uitleggen wat er in de pan gebeurt en hoe je het kookproces kunt beheersen, en erop kunt variëren.

“Als u twijfelt aan een wijsheid, test hem dan! Het resultaat zal u vaak verbazen” – Heston Blumenthal (p45)

Hallelujah!
Na een lezenswaardig hoofdstuk over smaak en hoe je deze kunt beïnvloeden (bitter wordt minder bitter door zout!), gaan we dan echt in de keuken aan de slag. Met het trekken van bouillon, voor koks een handeling tussendoor als ze toch in de keuken zijn, voor ons thuiskoks vergt het wat meer planning. Soep dan! Hoewel het gerecht in vele varianten bestaat, kan je er toch je eigen draai aan geven. Ieder hoofdstuk wordt met een paar pagina’s achtergrondinformatie ingeluid. Zelfs aan de aardappel wijdt hij twee pagina’s. De ene aardappel is immers de andere niet.
De perfecte aardappelpuree maak je door je aardappels 30 minuten op precies 72 graden te garen, om ze dan af te laten koelen en daarna op gewone wijze gaar te koken. De structuur van de aardappels verandert in die eerste fase zodanig dat zetmeel in de aardappels van structuur verandert. En wel zodanig dat je er de lekkerste aardappelpuree van krijgt. Klinkt misschien als veel werk, en wie heeft er nu een kerntemperatuurmeter in huis (koop zo’n ding!), zou je kunnen zeggen. Maar het maakt ons wel nieuwsgierig en bereid om het eens uit te proberen. Zoals ik al eens iets anders uit dit kookboek testte.

Verplicht leesvoer!
Deze week verloten we hier op koken.blog ook het ultieme leeskookboek van Nigel Slater. Ook Heston Blumenthal Thuis is een leeskookboek, maar dan anders. Waar Nigel Slater een meester is in het oproepen van sfeer, gaat het bij Heston Blumenthal om het geven van informatie. Hij vertelt over zijn eigen experimenten, en wat hij daarvan leerde.

Kortom, fijn kookboek voor diegenen die echt op zoek zijn naar meer achtergrondinformatie.

.

boek: Heston Blumenthal Thuis van Heston Blumenthal
uitgeverij: Karakter
isbn: 9789045200668
- meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

————————————————————————————————

Lees ook:Heston Blumenthal zoekt perfectie
Lees ook:Heston Blumenthal verkoopt The Fat Duck toch niet!
Lees ook:Heston Blumenthal verkoopt The Fat Duck
Lees ook:WINACTIE: Keukendagboek van Nigel Slater
Lees ook:Een kookboek van 1200 euro

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>