Ongewild: ode aan onkruid

Een kookboek recenseren is soms verrekte lastig. Maar meestal kom ik er wel uit. En dat lees je hier op koken.blog.nl. Maar hoe bespreek je een kunstboek? Ik ga een poging wagen, want naast me ligt er eentje. Een kunstboek over Onkruid. Ongewild heet het.

En het is prachtig!


Ongewild

Onkruid. Wat is dat eigenlijk? Op het ene moment is het een ongewenste plant, in een andere tuin wordt hij omarmd. Brandnetel (figuurlijk omarmen is mijn advies), zevenblad, madeliefjes, allemaal eetbaar, maar niet iedere (moes)tuinier is er blij mee. Ook niet iedere kok, overigens.
En nu is er deze ode aan onkruid. In Ongewild laat Natasha Tastachova zien hoe kunstenaars, designers en eetliefhebbers tegen onkruid aankijken. Het werd een bonte verzameling. Van wilde feiten, recepten om te eten en te drinken, verven, wonderen en kunstwerken. Allemaal over, van, met en (weer) over onkruid.

Fascinaties
Waar de fascinatie van Natasha Tastachova vandaan komt, dat kom je niet te weten. Van de koks, moestuiniers, wildplukkers, kunstenaars en designers die zich met onkruid bezig houden, kom je al iets meer te weten. Bij ieder project staat een korte biografie. Van Dieuwertje van de Moosdijk die van stof een eetbare berm maakt. Van de Culinaire Werkplaats, die een eetbare moestuinjurk maakten. Van Claudia Reina, die vertelt welke kruiden je kunt gebruiken om verf te maken. Van Edwin Florès, die zijn top 10 eetbare wilde planten geeft. Van Lizet Kruyff, culinair geschiedkundige die je laat zien hoe (on)kruiden in de Middeleeuwen werden gebruikt om likeuren van te maken.
En het eindigt met Monique Dubbelman, moestuinierder, wormentemmer en oude bekende van lekker adresje Tuinspul. Zij geeft je tips om van het onkruid af te komen. Mocht je dat nog willen na het lezen van Ongewild

Ongewild is niet bedoeld om in 1x door te bladeren. Geniet er in kleine beetjes van. Verwonder en verbaas je. En probeer eens een van de recepten uit! Op de koffietafel ermee dus!

.

Boek: Ongewild  van Natasha Tastachova  [uitgeverij Komma, isbn: 9789491525049] – meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken

Lees ook:Een diner vol onkruid
Lees ook:Het Rustige Restjes Restaurant in Wageningen
Lees ook:Knutselen met eetbare producten
Lees ook:Geen blote billen baby op een taart
Lees ook:De andere groenten – moestuin- en kookboek

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “Ongewild: ode aan onkruid

  1. Elsa

    Zeker een bijzonder boek. Heb er lang naar uitgekeken en nu een paar weken in mijn bezit. Het leest niet makkelijk weg als een ” gewoon” kookboek, zoals je al zei lees het met kleine stukjes en beetjes.

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Nee he, Elsa, het is net een fijne reep pure chocolade. Heerlijk om af en toe een stukje van te nemen. Niet geschikt om in 1x naar binnen te schrokken.

        /   Reply  / 
  2. Denise Harskamp

    ben nu wel erg benieuwd naar een recept uit dit boek

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Wat dacht je van groene truffels (met dades, gojibessen en hennepzaadjes), lavendellikeur, eau verveine (helaas is mijn plantje net overleden), karamels met kruiden-bloesemzout, fleurige salades en allerlei suggesties voor wilde thee, Denise?

        /   Reply  / 
  3. Natasha Tastachova

    Helemaal ontroerd en met tranen van blijheid je prachtige recensie gelezen! Bedankt Edith voor je warme woorden. Misschien moet ik zelf mijn boek eens kopen! :)

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Een diner vol onkruid | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>