Beste kookboek 2011 – categorie Initiatief

De vierde en laatste categorie van de verkiezing Kookboek van het Jaar is Beste initiatief. Daarin dingen de kookboeken met een ideaal naar de titel. Van twee van de genomineerde kookboeken snap ik heel goed waarom ze er bij staan. Van de derde wat minder. En wist je dat jij je voorkeur kunt uitspreken en kunt stemmen?  Hier doe je dat.

De genomineerde kookboeken zijn:
* Dat koop je bij de Turk
* Autisme & koken
* Zilveren lepel voor kinderen

[reclame aan]
Kom jij trouwens ook nog naar de Kookboekenruil, a.s. zaterdag 12 november bij Oldenhof in Hilversum? Uit een groot deel van mijn collectie recensieboeken en uit een collectie oude kookboeken uit de jaren 70 en 80 mag je een kookboek meenemen, mits je er een ander kookboek voor achterlaat. Hier meer info!
[einde reclame]

Welk kookboek maakt volgens jou de meeste kans in deze categorie?
  

Dat koop je bij de Turk
In dit leuke en handzame kookboekje legt Marianne Meijerink je alles uit over de ingrediënten die je bij de Mediterrane groentenboer kunt kopen. Dat koop je bij de Turk is leerzaam, er staan leuke maakbare recepten in en bij mij kreeg het in juni een eervolle vermelding toen ik mijn eigen top 4 van beste kookboeken uitkoos. Lees hier mijn uitgebreide recensie van een tijdje terug.

Autisme & koken
Dit is het enige kookboek van de 12 genomineerde dat ik niet ken. Maar ik snap de nominatie ervan heel goed. Met dit kookboek worden autistische jongeren op weg geholpen in de keuken. En dat doordat er veel aandacht aan de vormgeving is besteed.  Ik geef Autisme & koken een goede kans om te winnen.

De zilveren lepel voor kinderen
Dit kookboek ligt al een tijdje naast mijn bureau en ik heb er al die tijd niets mee gedaan. Zelfs niet opengeslagen, en in die toestand verkeert het nog. Dit is het kookboek waarvan ik niet zo goed begreep wat het in deze categorie doet. Tot nu. Het is een kleurrijk vormgegeven kookboek voor kinderen die van de Italiaanse keuken houden. De recepten zijn zo uitgeschreven dat zelfs het aantrekken van ovenwanten als je iets uit de oven moet halen niet worden vergeten. En anders illustreert de tekening bij die stap in het gerecht dat wel. En hillarisch zijn de tekeningen van hoe verschillende groenten gesneden moeten worden. Wel erg 2-dimensionaal getekend en daardoor ook letterlijk wat vlak. Maar alle Italiaanse klassiekers komen voorbij. Echt een leuk kleiner zusje van De zilveren Lepel.

En?
Tja, ik heb het al laten doorschemeren, he? En wat denk jij?

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:De zomer van de zilveren lepel
Lees ook:Genomineerden Kookboek van het jaar 2010
Lees ook:Beste kookboek 2011 – Nederlands?
Lees ook:Verkiezing Kookboek van het jaar 2010
Lees ook:Home made het beste kookboek van 2010

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Beste kookboek 2011 – categorie Initiatief

  1. PaulO

    Goh, ik dacht toch echt dat ik “Dat koop je bij de Turk” al vorig jaar had aangeschaft …

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Misschien loopt het verkiezingsjaar van 1 oktober tot 1 oktober? Om jury tijd te geven de ingestuurde boeken goed te bekijken? Ik zal eens kijken of ik het morgen kan navragen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>