187 producten gemaakt van een varken

varkebWat gebeurt er na de slacht met een varken? Een terechte vraag die ontwerpster Christien Meindertsma zich stelde. Een deel wordt opgegeten. Maar wat gebeurt er met de botten, de huid, het vet, het bloed en de organen? Meindertsma zocht het uit en vond 187 producten waar delen van een varken in verwerkt zijn. Denk aan bier, medicijnen, munitie, hartkleppen, remschijven en kauwgom. En nu zijn al deze 187 producten voor het eerst tentoongesteld.

PIG 05049 is een tentoonstelling in de Kunsthal, waarin de 187 producten waarin een deel van een varken is verwerkt tentoongesteld worden. Het varken PIG 05049 woog 103,7 kilo, waarvan net iets meer dan de helft opgegeten wordt. En uit de huid wordt bijvoorbeeld gelatine gewonnen waarvan drop, winegums en tiramisu, maar ook kogels voor de wapenindustrie gemaakt worden. Het vet van een varken zit in shampoo en antirimpelcrème. En wist je dat een lucifer lijm uit de varkensbotten bevat en dat brood zijn zachtheid krijgt van proteïne uit varkenshaar? En als er dan nog iets overblijft, dan wordt er groene stroom van gemaakt.
En al deze producten zijn te zien in de tentoonstelling. Lijkt me zeer indrukwekkend!

PIG 05049, 21 juni – 26 september, Kunsthal, Rotterdam

 

Lees ook:Vis ‘n Chips: feestelijke afsluiting
Lees ook:Culinaire Agenda
Lees ook:Digitaal varken, echt varkensvlees
Lees ook:Fotoreportage van het uitbenen van een varken
Lees ook:De Kunsthal kookt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>