Koninklijke tafelmanieren

Eten zonder smakken, niet naar de wc tijdens een diner en nooit praten met volle mond, die tafelmanieren hebben de meeste mensen wel geleerd. Maar als iedereen slurpt en smakt, zoals in China? Smakken koning en koningin dan mee? En als een dinergast het vingerkommetje voor drinkbeker aanziet? Hoe los je dat koninklijk op? 

Koningin Wilhelmina in de koets, met de Franse president Fallieres.

Om te beginnen: in adellijke kringen zeggen mensen niet ‘eet smakelijk’ tegen elkaar als ze gaan eten. Iedereen gaat ervan uit dat het eten goed smaakt. Bovendien: het is een van de uitdrukkingen die aangeven dat iemand van ‘lagere klasse’ zou zijn, net als het gebruiken van koelkast in plaats van ijskast en gebakje in plaats van taartje. Een hoog ‘hoe heurt het eigenlijk’-gehalte, maar de regels gelden nog steeds.

Vingerkommetje

Paul Kruger, de president van de republiek Transvaal, kwam in 1900 naar Nederland op werkbezoek. Tijdens een diner met koningin Wilhelmina, die toen nog maar twintig jaar was, zag Kruger het vingerkommetje aan voor een drinkbeker en hij dronk het leeg. Oh oh… Wilhelmina redde haar gast toen ze ook uit haar vingerkommetje dronk. Tja, toen moesten alle aanwezigen haar voorbeeld wel volgen. Duidelijk: de etiquetteregels zijn er om ervoor te zorgen dat mensen ontspannen met elkaar omgaan, niet om iemand in verlegenheid te brengen.

Burp, dat was lekker

Hoe zit dat dan als de koninklijke familie op bezoek gaat in Aziatische landen, waar smakken, slurpen, eten met open mond en zelfs boeren laten bij de etiquette-regels horen? Smaken Willem-Alexander en Maxima dan gewoon mee? Nee, dat doen ze toch niet. Aan de tafels van de officiele diners en banketten gelden internationale etiquette-regels en daar komt slurpen, smakken of boeren niet in voor. Ook toiletbezoek hoort niet tijdens een diner: eetgasten moeten zich van tevoren realiseren dat ze een uur of twee aan tafel zitten en dus van tevoren naar de wc gaan. Kijk, lukt het echt niet, dan is een bescheiden verontschuldiging en snel een bezoekje aan het sanitair tussen twee gangen door, toch de enige oplossing.

Wij eten ze met de handen

Kip, asperges, gevogelte: sommige gerechten kun je met de handen eten. Gebeurt dat ook in koninklijke kringen? Ja, want juist om die reden staan vingerkommetjes en vingerdoekjes op tafel. Particulier secretaris van koningin Wilhelmina, Max Kohnstamm, wist ook niet zo goed wat hij moest doen toen er groene asperges op tafel kwamen. Mocht hij die met zijn vingers pakken? Of moest hij ze in stukjes snijden en met zijn vork in zijn mond steken? Koningin Wilhelmina zag zijn aarzeling en zei: wij eten ze met onze vingers. Zo was het ongemakkelijke moment voorbij. Trouwens: volgens de etiquette-regels is asperges snijden en prikken ook goed.

Lees ook:Britse koningin krijgt banaan cadeau
Lees ook:Het aspergeseizoen is begonnen!
Lees ook:Help! Kerst! –> Tips voor een Kerstdiner zonder stress
Lees ook:Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin
Lees ook:Culinair Cinema tijdens het Filmfestival

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>