Rutger bakt feestelijk

Ik beken. Van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt heb ik helemaal niets gezien. De naam Rutger hoorde ik zo af en toe wel voorbij komen en dat hij het programma had gewonnen wist ik, maar dat was het ook wel. Ik ben gek op bakken en koken, maar ik kijk, in tegenstelling tot manlief, gewoon weinig tot geen kook- of bakprogramma’s. Ik haal mijn inspiratie uit tijdschriften en boeken en van internet. Maar ook ik ben inmiddels om. Het tweede seizoen van Heel Holland Bakt heb ik op de voet gevolgd en ik ben fan!

Rutger van den Broek

Tweede boek voor Rutger

Het tweede seizoen van Heel Holland Bakt is inmiddels afgelopen en er is veel aandacht voor de winnaar van dit jaar, maar Rutger van den Broek is nog steeds ongekend populair. Hij presenteerde woensdag bij Boekalicious in Amsterdam zijn boek Rutger bakt feestelijk. Het is na Rutger bakt het tweede boek dat hij in een jaar tijd uitbrengt. “In Rutger bakt feestelijk staan mijn favoriete recepten voor de feestdagen, verdeeld over vijf hoofdstukken. Er zijn recepten voor bij de brunch, bij de koffie, voor het dessert of het grand dessert of voor bij de bubbels.” Daarnaast voorziet Rutger bakliefhebbers in het laatste hoofdstuk van het boek ook nog van basisrecepten voor bijvoorbeeld soezen-, brood- en bladerdeeg, waarmee je vervolgens zelf verder kunt gaan experimenteren.

Rutger bakt feestelijk

Feestelijke recepten

De recepten in het boek variëren van een perencake met gember en pecannoten tot een kokosijstaart met vier vruchten en van hazelnoot-vijgenbrood tot frisse mintmacarons. De recepten worden afgewisseld met sfeervolle foto’s, waaronder feestelijke familiekiekjes. Voor de aanwezige pers, bloggers en andere genodigden maakt Rutger deze middag drie recepten uit zijn boek, te weten winterbuns, chocolade-sinaasappelmoelleux en winterse madeleines. Ondertussen mogen we hem van alles vragen. Van vragen komt echter niet veel, we kijken allemaal vol verbazing met welk gemak hij de ene na de andere lekkernij maakt.

Tips van de thuisbakker

Terwijl Rutger bakt voorziet hij ons van verschillende tips. “In alles wat je bakt hoort zout, zelfs in het zoetste gerecht. Als er in een bakrecept niet staat dat je zout toe moet voegen, doe het dan toch, want anders is het het net niet.” Ook leer ik dat ik niet scheutig met boter moet zijn bij het invetten. Ik denk altijd dat een heel dun laagje genoeg is, maar Rutger is niet zuinig met de boter en er blijft dan ook weinig aan zijn bakvorm kleven. Ondertussen voorziet hij ons ook nog even van de ultieme tip om stress tijdens de feestdagen te voorkomen: “Maak voor de feestdagen iets dat je al vaker hebt gemaakt of probeer het van tevoren een keer uit.” Ja, het lijkt een schot voor open doel, maar eerlijk zeggen: wie heeft deze fout nog meer een keer gemaakt?

Rutger bakt feestelijkStart met basisrecepten

Ook ik ben de afgelopen weken weer helemaal enthousiast geworden na het zien van Heel Holland Bakt en wil meteen van alles gaan maken. Ik weet echter ook van mezelf dat ik op bakgebied nog veel te leren heb. “Begin daarom met het bakken van basisrecepten en ga niet meteen met het moeilijkste recept aan de slag”, is het advies van Rutger. Zijn boek levert mij in ieder geval voldoende inspiratie op voor de feestdagen en mijn favoriet heb ik al bepaald. De chocolade-sinaasappelmoelleux waarbij bij het opensnijden de chocolade rijkelijk uit het baksel stroomt! Ik heb het mogen proeven en ik was verkocht. Dit staat bij mij zeker op het menu tijdens kerst.

Rutger bakt feestelijk
Rutger van den Broek
ISBN 9789048825219
17,50 euro
Carrera

 

Lees ook:Rutger Bakt
Lees ook:Heel Holland Bakt
Lees ook:Dubbele bakweek!
Lees ook:Waarom ik geen meesterbakker ben
Lees ook:Tartelettes met mangocurd en frambozen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>