Men neme yoghurt …

Trotse yoghurtmakers zijn het. Actief bewegen zij zich op het internet met hun leus: “Weg met de pakjes! Yoghurt maak je gewoon zelf!”. Hun eenvoudige recepten galmen lekker door op het internet. Homemade en duurzaam. Maar maken ze wel hun eigen yoghurt? Zonder het door door te hebben, zijn ze verstrikt geraakt in hun eigen keukenvariant van Catch 22. Loop hun recepten maar eens na. Wat valt je op? Twee volle eetlepels heb je er ervan nodig, soms een half pak. Maar het staat er toch echt: om yoghurt te kunnen maken heb je nodig…. yoghurt.

Van yoghurt maak je … yoghurt
Een paar lepels yoghurt in de lauwe melk gooien en wachten tot het veranderd in een dikke lobbige massa. Dat is eigenlijk wat je doet. Gewoon een grappig keukentrucje. Je begint met yoghurt en eindigt ermee, alleen wat meer. Misschien dekt het ‘vermeerderen’ van yoghurt beter de lading. Is dit biologischer dan die uit de zuivelfabriek? Dat ligt eraan of de oorspronkelijke melk en yoghurt biologisch waren. Het leuke is natuurlijk wel dat je maar een keer yoghurt hoeft te kopen en vervolgens steeds het laatste beetje kan gebruiken om weer nieuwe yoghurt te maken.

Al blijft het een beetje eigenaardig dat je een liter yoghurt koopt om vervolgens dezelfde hoeveelheid te maken, de manier waarop is niet eens zo heel gek. Je hebt zuursel nodig. Of je dat nou uit de buitenlucht haalt of uit bestaande yoghurt of een pakje. De laatste twee zijn zelfs beter. Zo loop je niet onnodig risico de verkeerde bacteriën binnen te krijgen. Bovendien verkorten ze het proces van yoghurt maken ook nog eens behoorlijk.

Yoghurtmakers
Met dat gegeven is het dus niet eens zo heel vreemd om kant-en-klare yoghurtmakers te gebruiken. Een zakje yoghurtferment uit een drogist. Of nog makkelijker, een zakje waarin melkpoeder al is toegevoegd. Geen gestuntel met melk tot de juiste temperatuur verhitten.

Dat doet de Easiyo bijvoorbeeld. Smaakvolle yoghurt in een handomdraai. Het werkt heel eenvoudig. De zakjes bevatten goede melkzuurbacteriën die je voor yoghurt nodig hebt. Je hoeft alleen maar de inhoud met water te vermengen in een plastic bus en in de Easiyo kunststof container zo’n 10 uur te laten staan. Na een nachtje in de koelkast heb je een overheerlijke yoghurt. Net zo gezond als die uit de supermarkt. Wel zo fijn om te weten, er zijn 9 verschillende smaken beschikbaar en die geen conserveringsmiddelen en geen kunstmatige toevoegingen.

Yoghurtmakers succes in Nederland?
Yoghurtmakers, zoals Easiyo, zijn succesvolle producten in uitgestrekte landen zoals Nieuw-Zeeland, Australië en Groot-Brittannië. Of dat het in Nederland ook een succes wordt, valt te betwijfelen. De pakjes zijn best prijzig, zeker als je je bedenkt dat je op iedere hoek van de straat wel goedkopere supermarktyoghurt kan vinden. Maar wil je eens experimenteren met zelf yoghurt maken, dan kan het hier in ieder geval niet mee misgaan. Ook handig voor bijvoorbeeld op vakantie. Zo heb je altijd yoghurt bij de hand. Want Nederlanders zijn toch echte zuivelgenieters. Zelfs uit een pakje.

De Easiyo yoghurtmaker (€19,99) en yoghurtsachets (€2,99 – €3,79 per stuk) zijn verkrijgbaar en te bestellen bij De Tuinen.

 

Lees ook:Recept Griekse yoghurt met walnoten en honing
Lees ook:Buffelknuffelen op de Stoerderij
Lees ook:En de winnaar Van de Melkboer-actie is …
Lees ook:Recept Pasta met kalfsvlees in romige yoghurt-wijnsaus
Lees ook:Yoghurt Barn

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Men neme yoghurt …

  1. Pingback: Koetjesdag! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>