Koken met chocolade: cacao tagliolini met gorgonzola en paddenstoelen

We snoepen ervan, drinken het graag en we bakken ermee. Maar wist je dat je ook kunt koken met chocolade? 

Cacao en de Italianen
Onze voorouders wisten in ieder geval lange tijd niet wat ze met cacao aanmoesten, behalve het maken van chocoladedrankjes. Het waren de Italianen die pas rond 1680, honderdvijftig jaar na de eerste invoer van cacao uit Zuid-Amerika in Europa, met de eerste hartige recepten kwamen. Gebakken lever gedoopt in chocolade. Wild zwijn overgoten met zoetzure chocoladesaus. Polenta met amandelen en chocolade. En er werd zelfs chocoladesoep gegeten.

Het zijn combinaties die misschien vreemd in de oren klinken. Misschien hebben hartige recepten met chocolade daarom nooit echt grote navolging gekregen. En dat is jammer, want de toepassingen van tegenwoordig zijn heel bijzonder en lekker. Als je goede kwaliteitschocolade gebruikt, maakt dit je gerechten heerlijk rijk en glad. Ook houdt de zure en bittere smaak volle ingrediënten goed in balans.

Gelukkig wordt er nog steeds met chocolade gewerkt. Zo is er onlangs een 17(!)-gangen cacao/chocolademenu voor gasten van president Obama in het Witte Huis gekookt. En de zoetzure salsa agrodolce met chocolade wordt in Italië nog altijd graag op tafel gezet

Chocolade pasta
Vorige week werd er in het Italiaanse restaurant Roberto’s, in Hilton Amsterdam, een aantal gerechten met chocolade gepresenteerd. Dit als een ‘voorproefje’ van Chocoa, waar we eerder al over schreven. De Venezolaanse chefkok Franz Conde, die zelf ooit opgroeide te midden van de cacaoplantages, maakte verleidelijke traktaties voor de mond. Een van de gerechten die mij is bijgebleven, is het Italiaanse gerecht ‘cacao tagliolini met gorgonzola en paddenstoelen’. Eigenlijk een heel simpel gerechtje, maar door de toevoeging van cacao aan de pasta neemt de smaak toe. Bovendien ziet het er ook nog eens heel feestelijk uit. Italië en cacao. Na al die jaren, gaat het nog steeds goed samen.

Hieronder vind je het recept.

 

Recept tagliolini met gorgonzola en paddenstoelen

(Voor 4 personen)

Ingrediënten:
200 gr. pastabloem
25 gr. cacaopoeder
3 eieren

100 ml. slagroom
100 gr. gorgonzola
100 gr. paddenstoelen (eekhoorntjesbrood of oesterzwammen)
30 gr.   boter
peper en zout

Meng de bloem, cacaopoeder en de eieren om het pastadeeg te maken. Inpakken in plasticfolie en buiten de koeling laten rusten. Draai daarna het deeg voorzichtig door de pastamachine (Je kunt tagliolini maken, maar natuurlijk kun je ook voor een andere pastavorm kiezen). Laat de pasta op een rekje drogen (en als je dat niet hebt, hang de pasta dan aan een kledinghangertje). Zet ondertussen een pan met ruim water op.

Snijd de paddenstoelen in stukjes en bak in een ruime pan met de boter. Voeg de slagroom en de gorgonzola toe en kook langzaam gedurende 1 minuut. Kook de tagliolini 4 minuten in kokend water met zout. Giet de pasta af en voeg toe aan de saus. Laat het geheel gedurende 2 minuten koken. Breng op smaak met zout en peper.

Direct serveren en opeten.

Lees ook:10 tips voor koken met chocolade
Lees ook:Recept Winterse pasta met groene kool
Lees ook:Recept – Pappardelle met truffel en paddenstoelen
Lees ook:Alles behalve plofchocolade…
Lees ook:Recept pasta met peer in blauwe saus

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Koken met chocolade: cacao tagliolini met gorgonzola en paddenstoelen

 1. Norbert Mergen

  Hartstikke leuk! En als we dan ook nog overgaan tot goede chocolade, zowel qua herkomst als in kwaliteit, wordt het echt goed.
  De keus voor Van Houten is vergelijkbaar met de keus van een 2 euro-wijn bij de Aldi.
  Er is veel meer dan ‘gewoon chocola’ :-)

    /   Reply  / 
 2. Jasmijn Bus Auteur

  Helemaal mee eens Norbert. Noem anders even wat goede adresjes voor cacaopoeder? Dan weten de amateurkoks die ook de volgende keer te vinden. ;-)

    /   Reply  / 
 3. MissFoodie

  Nom…nom…nom! Lekker! Weet je dat je ook heel goed bittere chocolade door stoofschotels kunt doen? Krijgt het een wat “wildere” smaak.

    /   Reply  / 
 4. Norbert Mergen

  “Wij van Chocoweb” waren gestopt met het verzenden van de betere cacao omdat niemand het geld er voor over had. We willen dit jaar er weer één aan toevoegen. Maar wat is er mis met couvertures? Die zijn beter en makkelijker dan cacaopoeder. Die hebben we wel :-)

    /   Reply  / 
 5. Pingback: 10 tips voor koken met chocolade | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>