Week van de boerderijzuivel

As we speak is het de Week van de Boerderijzuivel (1-8 mei). Tja, ik kan ook niet alles bijhouden..

In tal van kaas- en delicatessenwinkels en op kaas- en zuivelboerderijen worden activiteiten georganiseerd die met zuivel te maken hebben. Veel proeverijen natuurlijk. En bij 30 boerderijen kan je (kind) beleven wat het is om boer te zijn. Er worden voor de kinderen tal van activiteiten georganiseerd, zoals koeien voeren, geitjes aaien, luisteren naar het verhaal van de boer of de boerin of zelf boter en karnemelk maken.

  

Boerderijzuivel?
Dit alles natuurlijk om boerderijzuivel wat meer onder de aandacht te brengen. Maar wat is het?  Echt op de boerderij gemaakte zuivel.Van de 20.000 boeren met melkvee zijn er nog minder dan 400 die de melk op hun eigen boerderij verwerken. Echte Boerderijzuivel wordt altijd echt op de boerderij gemaakt en de melk gaat niet naar de fabriek om met melk van andere boeren te worden gemengd. Echte boerenkaas bijvoorbeeld, kan je herkennen aan de naam. Alleen kaas die echt op een boerderij gemaakt wordt, mag zo heten. Dat is door de EU vastgelegd.

Hoe verantwoord is boerderijzuivel?
Tja, dat hangt af van hoe de boer met zijn vee en het productieproces omgaat. Ik kom er op, omdat ik vorige week bij een presentatie van de Natuurhoeve aanwezig was. Daar presenteerden ze trots hun nieuwe, opvallend zwarte, verpakking en mocht ik in als jurylid optreden in een wedstrijd voor het lekkerste toetje. Dit toetje zal de Natuurhoeve ook op de markt gaan brengen, dus het was een lastige keuze.
Maar  er werd ook het Koekompas gepresenteerd. Daarmee helpt de Natuurhoeve - want de Natuurhoeve is een zuivelmaker, geen boer -boeren om op verantwoorde wijze (voor koe, mens, milieu en ons allemaal) te werken. Bijzonder initiatief! En in de winkel te vinden met het logo Duurzame weidezuivel.

Meer info over de Week van boerderijzuivel: www.boerderijzuivel.nl/

Lees ook:Hier komt je kaas vandaan!
Lees ook:Stadskinderen leren over boerenleven
Lees ook:Hangop [de testkeuken]
Lees ook:Koetjesdag!
Lees ook:Frankrijk verklaart Amerika de Roquefort-oorlog

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>